Ciasto kokosowe z borówkami to wariacja na temat ciasta ucieranego z kokosem. Jak dodamy jeszcze do tego borówki to wychodzi genialne połączenie. Wiecie, że lubię robić ciasta ucierane i mam na nie naprawdę sprawdzony przepis. Robiłam już wiele wersji w tym z malinami czy śliwkami. Zawsze wychodzi idealne. Tu pokusiłam się o sprawdzenie czegoś nowego. Mianowicie do ciasta doszły wiórki kokosowe oraz śmietana. Tej śmietany się trochę bałam, a raczej efekt czy nie wyjdzie zakalec. Nie wyszedł. I już wiem, że ta śmietana wyszła temu ciastu na dobre ponieważ konsystencja została lekka i puszysta, a jednocześnie ciasto było odrobinę wilgotniejsze. Serdecznie polecam!!
Ciasto kokosowe z borówkami przepis na blaszkę 20×20 cm:
Składniki:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 160 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g wiórek kokosowych
- 100 g jogurtu greckiego lub śmietany 12%
- skórka otarta z jednej cytryny
- 300 g borówki
Dodatkowo:
- lukier: robiłam na oko: jakieś 3 łyżki cukru pudru i podlewałam sokiem z cytryny (ok. łyżki)
WAŻNE!!! Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Co oznacza, że należy je wyjąć z lodówki co najmniej na godzinę przed pieczeniem.
Masło ucieramy z cukrem na puch. dodajemy po jajku i krótko miksujemy. Następnie skórkę z cytryny. Dalej partiami: mąkę, wiórki i jogurt (lub śmietanę). Miksujemy tylko do momentu połącznia składników. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i obficie posypujemy umytą i odsączoną borówką. Część można delikatnie wgnieść w ciasto. Pieczemy 45 minut. Po wystudzeniu szykujemy lukier. Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny i energicznie mieszamy. Konsystencja powinna być raczej gęsta ale w dalszym ciągu lejąca. Przelewamy na ciasto.
Całe ciasto to 2500 kcal. Wykroiłam z foremki 16 porcji. Czyli jedna miała 160 kcal
Smacznego!!!
Justyna
PS. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki
No Comments