Dziś mam dla was ciasto dla spracowanych i dla tych którzy nie mają nigdy czasu. Ciasto cytrynowe podpatrzone na blogu ChilliBite. Jedyny warunek jaki musicie spełnić żeby je zrobić to kilka zbędnych cytryn w domu – lub innych cytrusów, gdyż pasować tu  będzie również limonka czy pomarańcza. Ciasto jest naprawdę bardzo szybkie w wykonaniu. Po upieczeniu jest wilgotne i dosyć długo pozostaje świeże. Idealnie nadaje się do kawy, a do tego jest mało kaloryczne 😉

Składniki na keksówkę 28×8 cm (licząc po dnie):

– 3 jajka

– 0,5 szklanki cukru

– 6 łyżek soku z cytryny (z 2 dużych cytryn)

– 80 g roztopionego masła

– 100 g kwaśnej śmietany

– szklanka mąki

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy sok z cytryny, masło oraz śmietanę. Miksujemy do połączenia składników. na końcu dodajemy mąke połączoną z proszkiem do pieczenia. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wylewamy do foremki i pieczemy 50-60 min – do suchego patyczka. Na końcu ciasto obserwujemy by zbyt mocno sie z wierzchu nie przyrumieniło.

Po ostudzeniu szykujemy lukier cytrynowy. W tym celu mieszamy 4 duże łyżki cukru pudru z łyżką soku z cytryny. Gdy będziemy mieli już gładką masę polewamy nią ciasto. Moja Druga Połówka stwierdziła, że ciasto jest smaczne, ale jeszcze lepsze by było, gdyby zamiast lukru była polewa czekoladowa 🙂  Jak by nie było też tak można 🙂

Z keksówki wyszło 14 porcji. Jedna to 145 kcal.

Smacznego!!!