Pamiętacie mój sernik w cieście czekoladowym, który dodawałam w zeszłym tygodniu? Ten krótki wpis jest jego kontynuacją, ponieważ ostatnio zapomniałam o tym napisać. Sprawa ma sie tak, że podczas pieczenia tego ciasta zdecydowanie zostało mi trochę masy serowej. Długo się nie zastanwiałam i wykorzystałam moją małą foremkę o średnicy 12 cm. Wyłożyłam ją papierem do pieczenia i wylałam masę serową. Wstawiłam do piekarnika razem z sernikiem w cieście czekoladowym. Po ostudzeniu polałam roztopioną czekoladą. W ten sposób powstał pyszny deser dla dwóch osób. Pamiętajcie: w kuchni rzadko cokolwiek sie marnuję 🙂

Przypominam składniki na sernik w cieście czekoladowym:

– 400 g sera twarogowego (u mnie pół na pół z mascarpone)

– 2 jajka  (białka i żółtka osobno)

– 8 łyżek cukru

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ser, żółtka oraz mąkę ucieramy. Białka ubijamy w osobnej misce i na koniec delikatnie dodajemy do masy serowej. Piekłam w 170 stopniach ok 50 min. Pod koniec pieczenia przykryłam folią spożywczą. Polewę szykowałam gdy serniczek był już ostudzony.

Smacznego!!!