BABKI/ Bez kategorii/ CIASTA I DESERY

Babka twarogowa

prosta babka na Święta

Babka twarogowa to mój sposób na ratowanie „babkowej” sytuacji. Kto jest ze mną troszkę dłużej, wie że babki to nie jest moja mocna strona. Kilka z nich kończyło się już spektakularną klapą 🙂 Dlatego tym razem wybrałam babkę, która po prostu musi się udać. Chociaż musi to też pojęcie względne 🙂 Babka twarogowa czyli jak nazwa wskazuje z twarogiem w przepisie. Miałam obawy co do tego twarogu, ale resztę babki szykuje się jak ciasto ucierane, a to akurat wychodzi mi naprawdę dobrze, dlatego zaryzykowałam. Opłaciło się. Babka wyszła genialna. Odrobinę za słodka, dlatego poniżej podaje już mniejszą ilość cukru. Do tego dorzuciłam lukier cytrynowy i wyszło obłędnie 🙂

Babka twarogowa przepis na foremkę ok 2 litry:

Babka twarogowa:

  • 170 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 250 g mielonego twarogu
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Co oznacza, że minimum 2 godziny wcześniej muszą być wyjęte z lodówki.

Foremkę na babkę z kominkiem należy wysmarować masłem i delikatnie oprószyć mąką. Jeżeli wybieramy klasyczną keksówkę to wykładamy ją papierem do pieczenia. Masło dość długo miksujemy wraz z cukrem i cukrem pudrem. Masło powinno stać się puszyste i odrobinę jaśniejsze. Dodajemy pojedynczo po jajku, za każdym razem krótko miksując. Następnie twaróg na dwa razy, również za każdym razem miksując do momentu połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko na najniższych obrotach lub mieszamy szpatułką. Wylewamy ciasto do foremki i pieczemy 50 min w 175 stopniach. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe (czy na patyczku nie ma surowego ciasta). Ciasto wyciągamy z formy po lekkim ostudzeniu.

Gdy ciasto całkowicie wystygnie, szykujemy lukier. Do cukru pudru dolewamy sok z cytryny i energicznie mieszamy. Dekorujemy ciasto. 

babka
Babka twarogowa
babka twarogowa
Pyszna i prosta babka
Święta Wielkanocne
Babka twarogowa nie tylko na Święta Wielkanocne
proste ciasto
Proste i szybka babka
lukier cytrynowy
Lukier cytrynowy i babka Wielkanocna

Smacznego!!!

Justyna

Ps. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

osiemnaście − szesnaście =