Babka twarogowa to mój sposób na ratowanie „babkowej” sytuacji. Kto jest ze mną troszkę dłużej, wie że babki to nie jest moja mocna strona. Kilka z nich kończyło się już spektakularną klapą 🙂 Dlatego tym razem wybrałam babkę, która po prostu musi się udać. Chociaż musi to też pojęcie względne 🙂 Babka twarogowa czyli jak nazwa wskazuje z twarogiem w przepisie. Miałam obawy co do tego twarogu, ale resztę babki szykuje się jak ciasto ucierane, a to akurat wychodzi mi naprawdę dobrze, dlatego zaryzykowałam. Opłaciło się. Babka wyszła genialna. Odrobinę za słodka, dlatego poniżej podaje już mniejszą ilość cukru. Do tego dorzuciłam lukier cytrynowy i wyszło obłędnie 🙂
Babka twarogowa przepis na foremkę ok 2 litry:
Babka twarogowa:
- 170 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 250 g mielonego twarogu
- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Co oznacza, że minimum 2 godziny wcześniej muszą być wyjęte z lodówki.
Foremkę na babkę z kominkiem należy wysmarować masłem i delikatnie oprószyć mąką. Jeżeli wybieramy klasyczną keksówkę to wykładamy ją papierem do pieczenia. Masło dość długo miksujemy wraz z cukrem i cukrem pudrem. Masło powinno stać się puszyste i odrobinę jaśniejsze. Dodajemy pojedynczo po jajku, za każdym razem krótko miksując. Następnie twaróg na dwa razy, również za każdym razem miksując do momentu połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko na najniższych obrotach lub mieszamy szpatułką. Wylewamy ciasto do foremki i pieczemy 50 min w 175 stopniach. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe (czy na patyczku nie ma surowego ciasta). Ciasto wyciągamy z formy po lekkim ostudzeniu.
Gdy ciasto całkowicie wystygnie, szykujemy lukier. Do cukru pudru dolewamy sok z cytryny i energicznie mieszamy. Dekorujemy ciasto.
Smacznego!!!
Justyna
Ps. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki
No Comments