Ciasto bez pieczenia z truskawkami wyszło genialnie pyszne ale też lekkie albo raczej orzeźwiające. W opisie jest owoc liofilizowany. Nie przejmujcie się brakiem tego składnika. Można go zastąpić czymś innym lub po prostu pominąć. Niech was również nie zrażają dwie masy w cieście. Są one naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto jest uniwersalne, co oznacza, że truskawki również można wymienić na dowolne owoce, a polewę czekoladową pominąć. Każdy wariant dozwolony i jestem pewna że każdy wyjdzie przepyszny.
Ciasto bez pieczenia z truskawkami, przepis na blaszkę 20×20 cm:
Składniki:
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40g)
- 2 łyżki cukru
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
Masa śmietanowa:
- 100 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- łyżka cukru pudru
- 2 łyżki liofilizowanych truskawek (proszek)
Polewa:
- 50 ml śmietanki kremówki
- 70 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
- 250 g truskawek
- 20 sztuk herbatników maślanych
Wykonanie:
Masło wyciągamy z lodówki. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie herbatniki. Szykujemy warstwę budyniową. W połowie mleka rozpuszczamy budynie dokładnie mieszając. Resztę mleka wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Dolewamy mleko z budyniami i podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając aż budyń zgęstnieje. Odkładamy do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie miksujemy masło i łyżka po łyżce dokładamy budyniu, ciągle miksując. Masę przekładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą ciasteczek.
Szykujemy masę śmietanową. Do miski wrzucamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Miksujemy do momentu zgęstnienia masy. Dosypujemy liofilizowane truskawki i jeszcze raz krótko miksujemy. Przekładamy na herbatniki i posypujemy pokrojonymi w kostkę truskawkami. Foremkę wkładamy do lodówki i szykujemy polewę.
Śmietankę podgrzewamy. Do ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia i połączenia składników. Polewamy ciasto i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.
Smacznego!!!
Justyna
2 komentarze
CookUp
20 lipca 2023 at 18:10Ciasto bez pieczenia to idealna opcja na gorące dni – Twoja wersja z truskawkami wygląda apetycznie, a przy tym prosto do zrobienia! W sam raz na urlopowy relaks na świeżym powietrzu 🍓
Justyna
21 lipca 2023 at 08:14Masz rację, dlatego polecam zrobić jeszcze dziś 🙂