Proste ciasto czekoladowo owsiane to pyszny deser bez pieczenia. W zasadzie mogą być z tego batoniki, porcja ciasta lub po prostu deser. Do ciasta zamiast cukru używamy miodu, który w tym przypadku bardzo fajnie równoważy się ze smakiem czekolady. Natomiast krem znajdujący się pomiędzy owsianymi warstwami to czekolada połączona z masłem orzechowym. I bardziej gęste masło orzechowe macie tym szybciej ta warstwa stężeje. Pamiętajcie, żeby unikać maseł orzechowych z dodatkiem cukru. Natomiast spokojnie możecie użyć tu wersję z orzeszkami
Proste ciasto czekoladowo owsiane bez pieczenia, przepis na blaszkę 20×20 cm
Spód i wierzch:
- 50 ml oleju kokosowego ( 2 łyżki)
- 100 g miodu (ok 4 łyżki)
- 150 g płatków owsianych (ok 16-18 łyżek)
- szczypta soli
Olej łączymy z miodem. Jeżeli oba produkty są w stanie stałym, podgrzewamy ale tylko odrobinę, tak żeby produkty były w stanie prawie płynnym i mogły się połączyć. Dodajemy sól i płatki owsiane. Dokładnie wszystko razem mieszamy. Połowę masy przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugniatamy szklanką lub łyżką. Wstawiamy do lodówki.
Masa czekoladowa:
- 120 g gorzkiej czekolady
- 160 g masła orzechowego bez cukru
Czekoladę roztapiamy i dodajemy do niej masło orzechowe. Dokładnie mieszamy i przelewamy na spód owsiany. Znów wstawiamy foremkę do lodówki do momentu stężenia warstwy czekoladowej. Dopiero wtedy wykładamy na wierzch resztę masy owsianej i znów wstawiamy ciasto do lodówki. Tym razem już tylko na chwilę aby wierzchnia warstwa delikatnie stężała
Smacznego!!!
Justyna
Ps. Deser znalazłam na profilu @recetassaludables.alicia
No Comments