Deser cytrynowy z truskawkami i polewą czekoladową (2)Dzisiejszy deser to forma pozbywania sie zaległych produktów z lodówki. I takie desery chyba najczęściej wychodzą najsmaczniejsze. A połączenie smaków w tym deserze jest naprawde niesamowitę. Cytrynowy krem na dnie, truskawki przykryte bitą śmietaną i to wszystko w pysznym sosie czekoladowym 🙂 Było pyszne i do tego na tyle sycące że z powodzeniem mogłoby zastpić śniadanie. Polecam serdecznie.

Składniki na 2 duże porcje:

– około 100 g lemon curd (przepis tutaj)

– 200 g serka mascarpone

– 2 garście truskawek pokrojonych w ćwiartki (lub dowolne inne owoce)

– około 50 ml śmietanki kremówki + łyżeczka cukru pudru

– kilka łyżek sosu czekoladowego (przepis tutaj)

Owoce myjemy i kroimy. Lemon curd łączymy z serkiem mascarpone i dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy na dno naszych szklanek. Na kremie układamy owoce i całość polewamy sosem czekoladowym. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i przyozdabiamy owoce. Gdy starczy nam sosu czekoladowego, możemy go dodatkowo polać na bitą śmietnkę.

Jeden taki duży deser to sporo kalorii bo aż około 750 ale czasem warto 😆

Deser cytrynowy z truskawkami i polewą czekoladową (1)

Deser cytrynowy z truskawkami i polewą czekoladową (4)Smacznego!!!