Zapewne zauważyliście już od jakiegoś czasu, że serniki to jedne z moich ulubionych ciast. Zarówno te pieczone jak i na zimno. Przede mną jeszcze sernik gotowany, ale i na niego przyjdzie pora :-)Tymczasem dzisiaj prezentuję wam sernik na klasycznym kruchym spodzie z owocami. U mnie były to truskawki i borówki, ponieważ do nich miałam dostęp. W oryginale na blogu Kuchnia w Zieleni autorka zrobiła go z wiśniami i pewnie też musiało być pysznie. Do tego wszystkiego płatki migdałów na wierzchu, no i mamy efekt: jeden z najsmaczniejszych serników na blogu 🙂 Kremowy, ciężki, przełamany słodyczą migdałów i lekko kwaskowatymi owocami. Pycha!!! Serdecznie polecam!
Składniki na blaszkę 20×20 cm:
Kruchy spód:
– 3/4 szklanki mąki
– 3 łyżki cukru
– 60 g zimnego, pokrojonego masła
– 1 żółtko (pozostałe białko można dodać do sernika)
Mąkę łączymy z cukrem. Dodajemy masło i całość zagniatamy (jak na kruszonkę). Na końcu dodajemy żółtko. I zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na 30 min do zamrażarki. Po tym czasie wałkujemy ciasto i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy 15 minut w 190 stopniach.
Masa serowa: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
– 500 g twarogu
– 0,5 szklanki cukru
– 60 ml śmiatanki kremówki
– 3 jajka (plus ewentualnie białko z ciasta kruchego)
– 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
– około 90 g migdałów
– 200 g borówki
– 150 g truskawek pokrojonych w ćwiartki
Jajka lekko roztrzepujemy, dodajemy cukier i krótko miksujemy. Dodajemy twaróg, kremówkę i mąki. Miksujemy do momentu połączenia składników. Masę wylewamy na kruchy spód. Układamy owoce. Pieczemy 40 min w 150 stopniach. Po tym czasie wyciągamy sernik posypujemy go płatkami migdałowymi i pieczemy kolejne 40 minut w 180 stopniach (gdyby migdały zbyt szybko sie przypiekały sernik mozna przykryć folią aluminiową)
Z foremki wyszło 12 sporych porcji. Jedna to około 300 kcal.
Smacznego!!!
14 komentarzy
~kulinarna148
23 sierpnia 2014 at 11:16Sernik bardzo piękny, ale bym taki zjadła.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
~Obżarciuch
26 sierpnia 2014 at 16:34wygląda genialnie 🙂 ślinka cieknie
zapraszam do mnie na ciasta sezonowe
http://oobzarciuch.blogspot.com/search/label/Ciasta%20i%20ciasteczka?max-results=15
pozdrawiam serdecznie!
~anna
26 sierpnia 2014 at 17:21pyszny, zrobiłaś mi smaka… a do siebie na bloga zapraszam na domowy wyrób serów: fety, mozarelli i innych oraz miodów i cydru http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
~henia
26 sierpnia 2014 at 20:29uwielbiam serniki! zobacz moje kilkanaście serniczków
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/search?q=sernik
~Ciacho
26 sierpnia 2014 at 16:52Pyszne, zapraszam na tartaletki z kremem i ulubionymi owocami
http://tiny.pl/qlnwc
~przepismamy
26 sierpnia 2014 at 16:22Pyszne pysznosci. Polecam tez ciasto kruche z kokosem:
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/07/ciasto-kruche-z-kokosem.html
~karol34
26 sierpnia 2014 at 17:41nigdy nie przepadałam za sernikami, najwyższy czas to zmienić:)
~bułka z chlebem
26 sierpnia 2014 at 17:58Pysznie wygląda Twój serniczek, do siebie zapraszam na kruche ciasto z truskawkami, zamiast truskawek daj maliny 🙂
http://bulkazchlebem.pl/kruche-ciasto-z-truskawkami
~suzana
26 sierpnia 2014 at 19:05SERNICZEK WYGLĄDA WYBORNIE; BARDZO TRAFNE POŁĄCZENIA SMAKÓW; JA ZAPRASZAM NA KUBUSIOWE CIASTO Z MALINAMI:POZDRAWIAM
http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/08/ubijanie-smietany-kubusiowe-ciasto-z.html
~Ale Meksyk!
26 sierpnia 2014 at 21:20No to koniecznie musicie jeszcze spróbować sernik na kakaowym spodzie 🙂 Przepyszny! http://www.alemeksyk.eu/smaki-swiata/item/354-sernik-o-kakaowym-spodzie.html
~Mami
27 sierpnia 2014 at 00:48Mniam, uwielbiam serniki a do ciasta lampka nalewki owocowej z przepisu http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/08/nalewka-z-aronii.html
~Kuchnia i Podróże
27 sierpnia 2014 at 07:05Rewelacyjne ciacho, wyśmienicie się prezentuje 🙂
A ja zapraszam na Tort makowo-orzechowy
http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2014/08/tort-makowo-orzechowy.html
~Gość
27 sierpnia 2014 at 11:23Wygląda fenomenalnie, pozdrawiam.
Polecam też taką zapiekankę
http://inews.com.pl/WordPress3/zapiekanka-z-wisniami-i-serem
~Poproszę dokładkę
1 września 2014 at 12:42oj musiało być pyszne!