Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ DESERY

Tiramisu truskawkowe – #1 szybki i prosty deser

tiramisu

Tiramisu truskawkowe to czyste szaleństwo 🙂 Zrobiłam je w zasadzie trochę z przypadku, bo miałam w lodówce mascarpone. No i truskawki, które po prostu chciałam wykorzystać. Powstał deser roku 🙂 I to jeszcze w tej łatwiejszej wersji, ponieważ krem jest w wersji bezjajecznej. Do momentu powstania tego wpisu zdążyłam zrobić ten deser już dwukrotnie więc przepis jest w 100% sprawdzony. Deser wychodzi pysznie orzeźwiający. I będzie pasował na każdą okazję. W ogóle to super są takie dodatki do klasycznych deserów. Kiedyś robiłam tiramisu rabarbarowe i też wyszło pysznie. Korzystajcie póki truskawki jeszcze są 🙂

Tiramisu truskawkowe składniki na foremkę ok. 23×13 cm:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy
  • około 20-25 sztuk biszkoptów podłużnych
  • ok. 400 g truskawek + łyżeczka cukru pudru (cukier można pominąć)
  • kakao do przyozdobienia

Zaparzamy kawę i odstawiamy do ostudzenia. Truskawki wraz z łyżeczką cukru pudru blendujemy. Jeżeli truskawki są dla was wystarczająco słodkie to z cukru pudru rezygnujemy. Jeżeli nie macie blendera to rozgniećcie truskawki porządnie widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. W misce łączymy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Całość miksujemy tak długo, aż krem będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Deser szykujemy w większym naczyniu o wymiarach ok. 23×13 cm lub szykujemy pojedyncze porcje np. w szklankach czy pucharkach.

Deser układamy warstwowo. Biszkopty namaczamy po 1 sekundzie z każdej strony w kawie i układamy na dnie naczynia. Na biszkopty wykładamy 3 łyżki kremu i dokładnie go rozsmarowujemy. Następnie idzie warstwa truskawek, której nakładamy mniej niż masy kremowej. Nie przejmujcie się, że truskawki po zblendowaniu mogą się wydawać zbyt płynne. One po schłodzeniu w lodówce staną się bardziej zwarte. I znów układamy: nasączone biszkopty, masę kremową i truskawki. Ostatnią warstwę obsypujemy gęsto kakao. Przed podaniem chłodzimy minimum 2-3 godz. w lodówce.

Za pierwszym razem używałam dużo kremu i wyszły mi dwie warstwy. Kiedy robiłam ten deser drugi raz, używałam kremu troszkę mniej i udało mi się ułożyć w naczyniu 3 warstwy. Oczywiście ma to tylko efekt wizualny. Smakowo zostaje tak samo 🙂

tiramisu
Tiramisu truskawkowe
prosty i szybki deser
Prosty i szybki deser

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    as
    24 czerwca 2020 at 18:18

    Super

  • Leave a Reply