Witam was w kolejnym wpisie z serii: ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe. Dziś mam dla was propozycję bardzo elegancką i miłą dla oka. Jakby się zastanowić to wygląda już troszeczkę jak tort, ale pomimo biszkoptu, tortem nie jest 🙂 Trochę zagmatwałam. W każdy razie jest to bardzo fajne połączenie smakowe, a przynajmniej u mnie czekolada ze świeżymi bananami zawsze się sprawdza. Korzystam jak zwykle z czekolady gorzkiej, ale spokojnie możecie zastąpić ją deserową lub mleczną. Muszę też na wstępie ostrzec, że ciasto jest mocno sycące i dość słodkie, dlatego ograniczyłam cukier do minimum. Po raz kolejny wykorzystałam też biszkopt genueński (pierwszy przepis z tym biszkoptem znajdziecie tutaj), który jest moim ostatnim odkryciem. Jest bardziej wilgotny i po raz kolejny wyszedł mi idealnie równy 🙂 Odróżnia się tym, że ubijamy całe jajka i dodajemy odrobinę masła. Koniec gadania, przejdź my do przepisu 🙂

Składniki na blaszkę 20×20 cm, biszkopt pieczony w opcji góra – dół bez termoobiegu:

Biszkopt genueński: oczywiście można zastąpić go swoim własnym przepisem na biszkopt

–  2 jajka – w temperaturze pokojowej

– 6 łyżek cukru (60g)

– 6 łyżek mąki (60 g)

– 1 łyżeczka masła (7g)

– szczypta soli

Biszkopt można przygotować już dzień wcześniej. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni.  Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę i sól przesiewamy (najlepiej dwukrotnie) – ja przesiałam tylko raz. Całe jaja ubijamy z cukrem, aż masa będzie naprawdę gęsta i podwoi swoją objętość (trwa to około 10 minut). Do masy dodajemy mąką wraz z masłem (roztopionym i ostudzonym) i delikatnie mieszamy wszystko szpatułką. Pieczemy 12 minut w 180 stopniach. Odkładamy do ostudzenia. Biszkopt można nasączyć np. kawą lub herbatą, ale ja tym razem zrezygnowałam

Masa czekoladowa:

– 3 banany

– 180 g czekolady + 20 g do ozdoby

– 120 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

Banany kroimy w poprzek i układamy na cieście. Powinny leżeć blisko siebie. Kremówkę lekko podgrzewamy i wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści i dokładnie połączy ze śmietanką. Nie wolno masy zagotować. Najlepiej korzystać z najmniejszego ognia. Odkładamy do lekkiego ostudzenia, gdy masa zacznie delikatnie tężeć wylewamy ją na banany. Możemy delikatnie poruszać foremką aby równomiernie rozprowadzić masę pomiędzy bananami. Wkładamy ciasto do lodówki i szykujemy bitą śmietanę.

Bita śmietana:

– 250 ml śmietanki kremówki 36%

– 2 zagęstniki do śmietany (śmietan-fix)

– opcjonalnie łyżeczka cukru pudru

Bitą śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem i zagęstnikami. Przekładamy ją na stężałą masę czekoladową i ozdabiamy drobno posiekaną czekoladą.

Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 300 kcal

Biszkopt genueński
Biszkopt genueński
Banany i czekolada = pyszny zestaw
Banany i czekolada = pyszny zestaw
Biszkopt z czekoladą, bananami i bitą śmietaną
Biszkopt z czekoladą, bananami i bitą śmietaną
Ciasto idealne na niedzielne popołudnie
Ciasto idealne na niedzielne popołudnie
Ciasto serwowane na drewnianej desce dębowej
Ciasto serwowane na drewnianej desce dębowej

Smacznego!!!

Źródło wpisu: blog Domowa Cukiernia Ewy

Zapisz