Zdrowy krem czekoladowy miał być w pierwotnej wersji innym deserem. Ale brak jednego składnika pokazał, że cała reszta idealnie nadaje się na krem. Na krem do wcinania solo, łyżeczką z miski lub w innej formie. Na przykład jako zwieńczenie ciasta, zamiast tradycyjnej polewy czekoladowej. Przepis jest banalnie prosty i nie zawiera wielu składników. Jedyne co musicie w domu posiadać to blender lub jakiekolwiek inne urządzenia, żeby wszystko ładnie zmiksować
Zdrowy krem czekoladowy, przepis na około 150 g kremu:
- 1 duży banan
- 1 łyża masła orzechowego
- 1 łyża kakao
- 1 łyża oleju lnianego (można zastąpić kokosowym, wówczas deser będzie bardziej zwarty)
- cynamon lub inny aromat do smaku
Wykonanie:
Wykonanie deseru jest dziecinnie proste. Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Następnie przekładamy do docelowych miseczek i wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Taki krem będzie idealny do zjedzenia go bez niczego. Ale będzie też idealnym dodatkiem np. do lodów, jako polewa do ciasta czy np. do owoców pod kruszonką.
DO wykonania deseru użyłam oleju lnianego. Jeżeli zastąpicie go olejem kokosowym to deser wyjdzie bardziej zwarty ponieważ lepiej zwiąże pozostałe składniki, będąc już w lodówce
Smacznego!!!
Justyna
2 komentarze
zzz
27 sierpnia 2022 at 12:55Najważniejsze, że szybko można go zrobić 🙂
Justyna
28 sierpnia 2022 at 08:43Dokładnie to dosyć istotne, kiedy obecnie wszystko musi dziać się szybko 🙂