Mini torcik bezowy z kremem cytrynowym II (1)Jak już wielokrotnie pisałam najlepszym sposobem u mnie na wykorzystanie białka są wszelakie torciki bezowe. Poprostu uwielbiam. A że beza jest wypiekiem samym w sobie dość słodkim (a raczej bardzo słodkim), więc zestawianie jej z kremami o smaku cytrynowym jest wręcz idealne. Jeden torcik  bezowy z kremem cytrynowym już się na blogu znajduje, znajdziecie go tutajWykorzystałam w nim wówczas krem maślany z dodatkiem mascarpone, tym razem mam dla wersję z lemon curd, mascarpone i śmietanką 🙂

Składniki na torcik o średnicy około 18 cm:

Blaty bezowe:

– 2 białka

– 100 g drobnego cukru

– szczypta soli

Krem cytrynowy:

– 4 duże łyżki lemon curd (przepis znajdziecie tutaj)

– 200 g serka mascarpone

– 200 ml śmietanki kremówki 36%

– odrobina cukru pudru do ubicia śmietanki

Białka wraz z solą ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier (każdą kolejną partie cukru dodajemy gdy poprzednia się rozpuści). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy na niej dwa okręgi. Wykładamy masę i pieczemy 90 min w 110 stopniach. Studzimy przy bardzo lekko uchylonym piekarniku.

Śmiatankę ubijamy wraz z cukrem pudrem. Lemon curd mieszamy z mascarpone. Na końcu dodajemy ubitą śmietankę i całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Połowę kremu wykładamy na pierwszy blat bezowy, przykrywamy drugim blatem i wykładamy pozostałą część kremu. Torcik ozdabiamy gorzkim kakao.

Z torcika mamy 6 porcji. Jedna to 350 kcal

Mini torcik bezowy z kremem cytrynowym II (3)Mini torcik bezowy z kremem cytrynowym II (2)Smacznego!!!