Bez kategorii/ BEZY I CIASTA BEZOWE/ CIASTA I DESERY/ DESERY

Torcik z bezy migdałowej i kremu bananowego

Torcik migdałowo bananowy (4)Chyba już dawo nie było u mnie żadnego torcika bezowego, ale jak to mówią „na wszystko jest czas i miejsce” 🙂 Przyszła więc pora na torcik z bezą migdałową i pysznym kremem bananowym. Nie będę się dużo rozpisywać: połączenie smaków jest rewelacyjne i wcale nie zbyt słodkie, jak by się to mogło wydawać. Kakao, które oddziela każdą warstwę, a także stanowi dekorację jeszcze bardziej podkręca smak migdałów i bananów. Jeśli tylko zostały wam jakieś białka, to z czystym sercem polecam 🙂

Składniki na torcik o średnicy około 20 cm:

Blaty migdałowe:

– 4 białka

– 100 g zmielonych migdałów

– 150 g cukru

– płaska łyżka mąki ziemniaczanej

– szczypta soli

Białka ubijamy wraz z szczyptą soli. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier i ubijamy do momentu, aż masa będzie bardzo gęsta i lśniąca. Na końcu delikatnie, partiami dodajemy migdały oraz mąkę. Mieszamy szpatułką do momentu połączenia składników. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy 3 okręgi o średnicy 20 cm (u mnie każdy był delikatnie mniejszy od poprzedniego – dzięki temu udało mi się zmieścić na blaszce wszystkie trzy na raz). Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Krem bananowy:

– jeden duży lub dwa mniejsze banany

– 250 g serka mascarpone

– 125 ml śmietanki kremówki

– 1 łyżeczka cukru pudru

– 2 łyżki kakao

Banana rozgniatamy widelcem. Kremówkę ubijamy wraz z łyżeczką cukru pudru. Rozgniecionego banana łączymy z mascarpone, a na końcu dodajemy ubitą śmietankę. Gdyby beza był jeszcze ciepła wstawiamy krem do lodówki.

Pierwszy blat smarujemy kremem i posypujemy go kakao. Nakładamy drugi blat, lekko go dociskając, następnie krem i kakao. I tak samo postępujemy z ostatnią warstwą. Jeśli lubicie więcej kremu to polecam wam podwoić ilość składników na niego.

Z tortu wykroiłam 8 porcji. Jedna to 380 kcal.

Torcik migdałowo bananowy (1)

Torcik migdałowo bananowy (2)Smacznego!!!

 

 

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply
    ~foodmania
    1 października 2014 at 17:43

    świetny deser! sama również często używam mąki migdałowej i sprawdza się ona rewelacyjnie 🙂

  • Reply
    ~Mariola
    2 października 2014 at 09:35

    Beza migdałowa musi być cudowna w smaku..A tort piękny!

    • Reply
      Justyna
      2 października 2014 at 09:40

      Dziekuje bardzo, polecam wypróbować i przekonać się jak smakuje beza migdałowa:-)

  • Reply
    ~Poproszę dokładkę
    2 października 2014 at 13:09

    wspaniał torcik! z bezą musi być lekki i puszysty :-))

  • Reply
    ~Natalia
    3 października 2014 at 10:28

    Bardzo ciekawy artykuł, pozdrawiam serdecznie !

  • Reply
    ~Wioletta
    27 października 2014 at 07:54

    29 października mam imieniny, więc jest okazja, żeby wypróbować przepis! Już wiem, że będzie pychota!!!

    • Reply
      Justyna
      27 października 2014 at 15:46

      W takim razie życzę wszystkiego najlepszego oraz smacznego! Pozdrawiam

    Leave a Reply

    sześć + szesnaście =