Bez kategorii/ BROWNIES/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Wi艣nie na czekoladowej poduszce i ciekawe dodatki

Wi艣nie na czekoladowej poduszce i ciekawe dodatki – fajny tytu艂 prawda? 馃檪 Mam nadziej臋, 偶e si臋 w tym miejscu u艣miechniecie, poniewa偶 prawda jest taka, 偶e to ciacho jest niesamowit膮 mieszanin膮 smak贸w i najnormalniej w 艣wiecie nie mia艂am poj臋cia jak je nazwa膰. M膮偶 co艣 podpowiada艂, ja te偶 mia艂am kilka pomys艂贸w ale nic nie pasowa艂o. W oryginale sp贸d by艂 makowy i w艂a艣nie mak by艂 tematem przewodnim, ale u mnie zamiast maku jest troszk臋 przetrzymane w piekarniku brownie, 偶eby by艂o nadal wilgotne ale 偶eby lepiej trzyma艂o kszta艂t i nie rozlewa艂o si臋 pod wp艂ywem reszty ciasta. Dalej mamy mas臋 z mascarpone w kt贸r膮 wci艣ni臋te s膮 wi艣nie z kompotu, a dalej biszkopty nas膮czane w kawie i w ko艅cu krem z nutelli. Mnie to ciasto urzek艂o i mojego m臋偶a te偶. No mo偶e masa z nutelli mog艂aby by膰 zast膮piona czym艣 innym. Na pewno ciacho l膮duje w czo艂贸wce moich ulubionych ciast, poniewa偶 nie mia艂am z nim 偶adnych k艂opot贸w, jest proste i do艣膰 szybkie w przygotowaniu no i do tego ten smak: brownie, wi艣nie, kawa 馃檪 naprawd臋 pyszne. A przy okazji: my艣licie, 偶e nazwa jest odpowiednia czy zaproponowaliby艣cie co艣 innego???

Sk艂adniki na blaszk臋 20x20cm:

Brownie:

– 120 g czekolady gorzkiej 70% kakao

– 120 g mas艂a

– 3 jajka

– 100 g cukru

– 50 g m膮ki

Czekolad臋 z mas艂em roztapiamy w garnuszku z grubym dnem i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na bardzo puszysta i jasn膮 mas臋. Do ubitych jajek dodajemy m膮k臋 i czekolad臋. Wszystko razem delikatnie miksujemy, 偶eby sk艂adniki dok艂adnie si臋 po艂膮czy艂y. Foremk臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia, mas臋 przelewamy do foremki i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Ciasto odstawiamy do ca艂kowitego ostudzenia. Zrobi艂a mi si臋 na cie艣cie delikatna g贸rka wi臋c 艣ci臋艂am j膮 no偶em, 偶eby ciasto by艂o p艂askie.

Dodatkowo:

– 0,5 szklanki wi艣ni z kompotu ods膮czonych

– oko艂o 80 g biszkopt贸w pod艂u偶nych

– zaparzona kawa

Wi艣nie wyci膮gamy ze s艂oika i ods膮czamy na papierowym r臋czniku. Kaw臋 zaparzamy i odstawiamy do ostudzenia.

Krem z mascarpone:

– 300 g mascarpone

– 150 ml 艣mietanki krem贸wki 36%

– 1,5 艂y偶ki cukru pudru

Sk艂adniki na krem powinny by膰 ch艂odne czyli najlepiej wyj臋te z lod贸wki. 艢mietank臋 ubijamy z cukrem pudrem. Powoli 艂y偶ka po 艂y偶ce dodajemy mascarpone i kr贸tko miksujemy. Tego momentu zawsze si臋 troch臋 obawiam, 偶eby mascarpone si臋 nie zwa偶y艂o, albo 偶eby nie zosta艂y grudki, albo 偶eby masa nie by艂a zbyt p艂ynna. Wszystkie sytuacj臋 ju偶 mi si臋 zdarzy艂y, wi臋c tym razem kupi艂am opakowanie mascarpone na zapas. W razie czego 馃檪 Ale wiecie jak to jest jak kupicie co艣 na zapas to wtedy nic si臋 nie stanie. To jak z parasolk膮: nie we藕miecie pada deszcz, a jak zapomnicie to zazwyczaj deszcz was z艂apie 馃檪 Krem wy艂o偶y艂am na ciasto, powciska艂am w niego wi艣nie, niezbyt g臋sto i wstawi艂am ciacho do lod贸wki.

Po paru minutach, macza艂am biszkopty w kawie (po sekundzie na ka偶d膮 stron臋) i uk艂ada艂am je na masie, jeden obok drugiego. Ciacho zn贸w wstawi艂am do lod贸wki, a zabra艂am si臋 za szykowanie masy z nutell膮.

Krem nutellowy:

– 150 g mascarpone

– 100 g nutelli (lub kremu samodzielnie przyszykowanego)

Tutaj jest odwrotnie ni偶 w kremie powy偶ej. Czyli tutaj sk艂adniki musz膮 mie膰 temperatur臋 pokojow膮, 偶eby si臋 dobrze po艂膮czy艂y ale nie „zwa偶y艂y”. Czyli miksujemy mascarpone z nutell膮 i przek艂adamy j膮 na biszkopty. Ciasto udekorowa艂am wi艣niami, kt贸rych nie zu偶y艂am. Trzyma艂am je ca艂y czas w lod贸wce, zreszt膮 takie sch艂odzone ciacho smakuje w tym przypadku najlepiej 馃檪

Z foremki wykroi艂am 12 porcji. Jedna to 480 kcal

Ciasto na ka偶d膮 okazj臋

Po艂膮czenie sernika z brownie i tiramisu

Efektowne ciasto ale 艂atwe do zrobienia

Pyszne ciasto

Ciasto na niedziel臋

殴r贸d艂o wpisu: blog Zjem to!聽 zmodyfikowa艂am sp贸d na moje potrzeby poniewa偶 nie lubi臋 maku

Zapisz

Zapisz

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Magda
    16 marca 2017 at 23:45

    wygl膮da ob艂臋dnie i 艂膮czy moje ulubione smaki 馃槢 wi艣nia+czekolada+kawa 馃榾 jutro zobaczymy czy smakuje 馃槈

    • Reply
      Justyna
      17 marca 2017 at 09:15

      Mam nadziej臋, 偶e b臋dzie smakowa膰 馃檪 Magda pode艣lij jakie艣 zdj臋cie, jak ju偶 b臋dzie gotowe 馃檪 Smacznego!!!

  • Reply
    Pati
    28 marca 2017 at 13:31

    Ciekawe ciacho!

  • Reply
    Michalina
    30 marca 2018 at 09:44

    Ciasto super ? robi臋 ju偶 drugie w tym tygodniu ?

    • Reply
      Justyna
      3 kwietnia 2018 at 08:12

      Bardzo sie ciesz臋, 偶e smakuje 馃檪 Pozdrawiam serdecznie

    Leave a Reply