Dla wszystkich fanów ciast bez pieczenia, truskawek i dla wszystkich fanów popularnego ciasta 3 bit – przedstawiam wam troszkę zmodyfikowaną wersję: truskawkową. Oryginalna wersja zawiera masę krówkową i jest pyszna, ale wersja truskawkowa, szczególnie latem, sprawdza się dużo lepiej. Ciasto jest nadal dość słodkie, ale jednocześnie orzeźwiające. Nam osobiście bardzo przypadło do gustu. A przepis znalazłam na blogu Bajeczna kuchnia i bardzo sie cieszę, że na niego trafiłam. Serdecznie polecam.
Składniki na blaszkę 20×20 cm:
Masa budyniowa:
– 500 ml mleka
– 1/3 szklanki mąki pszennej
– łyżka mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki cukru
– cukier waniliowy
– 2 żółtka
– 100 g masła
Masa truskawkowa:
– 300 g truskawek
– 0,5 galaretki truskawkowej
– łyżka cukru
Masa śmietanowa:
– 250 ml śmietanki kremówki 36%
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 śmietan-fix
Dodatkowo:
– około 25 sztuk herbatników
– 2 kostki gorzkiej czekolady
3/4 mleka gotujemy z cukrami i masłem. Resztę mleka mieszamy dokładnie z mąkami i żółtkami tak by nie było grudek. Gdy mleko zacznie się gotować zmniejszamy gaz, dodajemy do niego miszankę mączno jajeczną i mieszamy tak długo, aż budyń zgęstnieje.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie ukladamy pierwszą warstwę herbatników. Na nie wylewamy jeszcze ciepły budyń i ukłdamy kolejną warstwę herbatników. Wstawiamy do lodówki na szas przygotowania masy truskawkowej.
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek, zasypujemy cukrem i podgrzewamy. Następnie miksujemy blenderem. Gotujemy, aż do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Odkładamy do lekkiego ostudzenia i wylewamy na drugą warstwę herbatników po czym układamy ich trzecią warstwę (poczekałam chwilkę, aż masa truskawkowa zacznie tężeć). Wstawiamy ciasto do lodówki i szykujemy masę śmietanową. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem i przekładamy ją na werzch ciasta. Całość obsypujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto po 2-3 godzinach w lodówce jest gotowe 🙂
Z foemki wykroiłam 14 porcji. Jedna to 250 kca.
Smacznego!!!
3 komentarze
kulinarna148
28 czerwca 2015 at 16:44Super pomysł. Ja uwielbiam 3BIT zawsze jadłam z oryginalnej wersji raz zrobiłam z masą orzechową i orzechami. Pychotka.
~kuczi
7 sierpnia 2015 at 22:29Witam, jutro zabieram się do robienia tego ciasta 😉 tylko zamiast truskawek będą maliny 😉
~kuczi
19 sierpnia 2015 at 17:35powiem tak :OBŁĘDNY!;)