Zdjęcia do dzisiejszego wpisu wyglądaja trochę walentynkowo, ale ciasto walentynkowe nie było. Serducho znalazło się tam całkiem przypadkowo 🙂 Już kiedyś pisałam, że moje podejście do kaszy manny zmieniło się po upieczeniu pierwszego miodownika. Postanowiłam pójść za ciosem i przetestować kaszę mannę w kolejnej wersji, tym razem kokosowej. Przepis znalazłam na blogu Pora Coś Zjeść i tak jak autorka pokroiłam ciasto na porcję by utworzyły urocze torciki. Ciasto można oczywiście w całości polać czekoladą i wtedy kroić na kawałki (mniej pracy :-)). Ale napewno, bez względu na to którą opcję wybierzemy, ciasto będzie pyszne. Już samo połączenie czekolady i kokosu jest wyśmienite. Ciasto wychodzi ciężkie i wilgotne, a w masie kokosowej nie czuć wogóle kaszy manny.
Składniki na blaszkę 20×20 cm:
Ciasto
– 1/2 szklanki mleka
– 3/4 szklanki cukru
– 3 jajka
– 3/4 szklanki oleju (u mnie rzepakowy)
– 1 szklanka mąki
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem kokosowy:
– 4 łyżki kaszy manny
– 100 g wiórków kokosowych ( około 1 i 1/4 szklanki)
– 2 szklanki mleka
– 1 szklanka cukru (proponuje dać 3/4)
Przygotowania zaczynamy od wyłożenia blaszki papierem do pieczenia i nastawienia piekarnika na 180 stopni. Następnie szykujemy ciasto. Wszystkie składniki suche (cukier, mąka, kakao, proszek do pieczenia) dokładnie mieszamy w jednej misce, a w drugiej wszystkie mokre (mleko, jajka, olej). Mokre przelewamy do suchych i miksujemy tylko do momentu ich połączenia. Ciasto dzielimy na dwie równe części lub tak jak ja 3/4 ciasta wylewmy do blaszki, a 1/4 odkładamy na bok. Pieczemy 20 min.
W tym czasie szykujemy krem kokosowy. Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka i miszając podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotwania. Gdy masa zgęstnieje, ściągamy ją z ognia. Z piekarnika wyciągamy ciasto i wylewamy na nie (jeszcze ciepłą) masę kokosową. Wyrównujemy i zalewamy pozostałym ciastem (przed wylaniem na masę kokosową jeszcze raz krótko zmiksowałam). Pieczemy około 30 min.
Po ostygnięciu ciasta szykujemy polewę i tak pisałam, można polać nią całe ciasto lub pokroić go w kostkę i każdą z osobna polewać czekoladą. Na polewę potrzebujemy:
– 100 g gorzkiej czekolady
– 100 ml śmietanki 36%
Podgrzewamy śmietankę i do ciepłej dodajemy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Następnie każdy kawałek polewamy czekoladą, która spływając pokryje również boki. Jeżeli zbyt szybko zastygnie można pomóc sobie nożem delikatnie rozsmarowując czekoladę. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Z ciasta wykroiłam 12 pojedynczych porcji. Jedna wyniosła 480 kcal. Spokojnie można wykroić większą ilość porcji, ponieważ moje były naprawdę bardzo syte i dla przeciętnego zjadacza ciast zbyt duże 🙂
Smacznego!!!
24 komentarze
~kulinarna148
15 lutego 2014 at 11:44Mniam …. wygląda niesamowicie, musi być pyszne 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do mnie
~domowacukierniaewy.blox.pl
16 lutego 2014 at 16:43Pyszna, bardzo kusząca propozycja 🙂
~joduha. kuchenna
17 lutego 2014 at 13:55rewelacyjny propozycja 🙂 koniecznie do zrobienia
Pozdrawiam
Justyna
17 lutego 2014 at 20:01Serdecznie polecam:-)
~BrideToBe
18 lutego 2014 at 11:47Wygląda przepysznie, ale te kalorie mnie chyba za bardzo przeraziły….
Justyna
18 lutego 2014 at 14:40Zawsze można poprzestać na jednym małym kawałeczku:-)
~Alina
4 marca 2014 at 13:43Wygląda przewspaniale! chyba się skuszę na wykonanie 🙂
Justyna
4 marca 2014 at 13:51Polecam bo ciasto jest naprawdę fajne do wykonania
~BenitaJam
21 czerwca 2014 at 17:43Dziś zrobiłam ciasto i polecam.
Przepyszne:)
Dziękuje za przepis, właśnie takiego ciasta czekoladowego szukałam 🙂
Justyna
21 czerwca 2014 at 21:29Cieszę sie że wyszło no i że smakował:-) Pozdrawiam serdecznie
~daniszka
13 września 2014 at 14:03Olej zamiast margaryny – tego właśnie szukałam! Zaraz zabieram się do pieczenia. Oby wyszło tak smakowicie, jak na tych zdjęciach 🙂
Justyna
13 września 2014 at 15:48Daj znac jak juz bedzie gotowe 🙂 Smacznego!
~Aga
18 stycznia 2015 at 09:50Wczoraj robiłam. Ciasto w smaku rewelacja, tylko jest jedno małe ale. Ciasto w ogóle mi nie urosło. wygląda jak cienki naleśnik. Nie wiem co zrobiłam źle. Wszystkie składniki dokładnie odmierzyłam, a proszku dałam nawet więcej, a tu klops.
Justyna
18 stycznia 2015 at 11:17Zastanawiam się dlaczego tak się stało. Jest to ciasto jak na muffiny, więc moze zbyt długo miksowałaś składniki?
~matleen
29 stycznia 2015 at 01:22Prześliczne. Musi być wyjątkowo dobre
Pozdrawiam
Zapraszam http://slodkieokruszki.blox.pl
~anula
15 kwietnia 2015 at 19:54Ciacho rewelacja, dzisiaj piekła w dużej blasze , połowy już nie ma, bardzo ooo dziękuję za ten przepis, pozdrawiam
Justyna
15 kwietnia 2015 at 20:53Bardzo się cieszę że smakowało:-) Pozdrawiam serdecznie
~Aga
24 września 2015 at 22:59Dzisiaj upiekłam i jest pyszne, zmniejszyłam tylko, jak to zawsze robię, ilość cukru. Polecam! 🙂
Justyna
25 września 2015 at 08:48Cieszę się, że smakowało:-) Pozdrawiam serdecznie
Monika_89
6 sierpnia 2016 at 16:40Ciasto rewelacyjne:) Pyszne i co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. Trafiłam tu przypadkiem, ale chętnie będę zaglądać częściej:) Pozdrawiam
Justyna
6 sierpnia 2016 at 22:55Bardzo się ciesze, że posmakowało i mam nadzieję, że znajdziesz jeszcze coś co będzie Ci pasować. Pozdrawiam serdecznie 🙂 Justyna
anna
11 kwietnia 2018 at 13:12ciasto proste w wykonaniu ale jest na prawdę pyszne robię już kolejne tym razem na dużej blaszce .polecam ten wypiek
Justyna
16 kwietnia 2018 at 13:46Bardzo się cieszę że smakuje ?? Zawsze miło słyszeć takie słowa, pozdrawiam
Patrycja
21 stycznia 2021 at 18:56krem kokosowy nie chce zgęstnieć