Weekend się zbliża, więc czas na kolejne pyszne ciacho. Serniki są u nas zawsze mile widziane 🙂 A ten wyszedł wyjątkowo pyszny. Dość wytrawny spód brownie, słodka masa serowa z białą czekoladą i polewa z gorzkiej czekolady. A do tego ozdoba w postaci lemon curd. Całość naprawdę rewalacyjnie wyważona smakowo. To chyba jeden z lepszych serników jaki udało mi sie stworzyć 🙂 A już niedługo na blogu moje ciacho urodzinowe – mam nadzieję że jesteście ciekawi 🙂
Składniki na tortownicę 20 cm:
Spód Brownie:
– 50 g gorzkiej czekolady
– 50 g miękkiego masła
– 1 jajko
– 3 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżka cukru
Masa serowa:
– 500 g mascarpone
– 250 g twarogu
– 200 g białej czekolady
– 150 ml śmietanki kremówki 36%
– 4 jajka
– 130 g cukru pudru
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa:
– 100 ml śmietanki kremówki 36%
– 80 g gorzkiej czekolady 70%
– 4 łyżki lemon curd do ozdoby (przepis znajdziecie tutaj)
Ciasto rozpoczynamy od przygotowania spodu brownie. Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku i gdy lekko przestygnie ucieramy ją razem z masłem i cukrem. Dodajemy jajko, mąkę i kakao. Miksujemy do momentu połączenia składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Wylewamy ciasto i pieczemy około 15 min w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy ciasto i szykujemy masę serową.
Śmietankę kremówkę podgrzewamy i wrzucamy do niej czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Mascarpone i twaróg miksujemy z jajkami, ale bardzo krótko, tylko do momentu połączenia składników. Dodajemy czekoladę, cukier puder i mąki. Znów miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wylewamy na spód brownie i pieczemy 60 min w 150 stopniach. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na kolejne 60 min. Po wystudzeniu szykujemy polewę.
Podgrzwamy śmietankę i do ciepłej wrzucamy czekoladę. Gdy składniki sie połączą, ściągamy z kuchenki i gdy polewa zacznie delikatnie tężeć wylewamy ją na ciasto tak by spłynęła również z boków sernika. Ciasto wkładamy do lodówki. Wyjmujemy na pół godziny przed podaniem by lekko sie ogrzało.
Z tortownicy wyszło 12 porcji. Jedna to 520 kcal.
5 komentarzy
~magma
22 marca 2014 at 18:34wygląda rewelacyjnie:)
~Anna
23 marca 2014 at 13:54Piękny sernik! Zjadłabym nawet okruszki ,)
~Agata
30 kwietnia 2014 at 09:22twaróg mielony? czy zwykły w kostce chudy, tłusty?
Justyna
30 kwietnia 2014 at 11:20Może być twaróg półtłusty w kostce i wówczas należy go zmielić (według mnie smakuje lepiej) lub można kupić zmielony twaróg na serniki z wiaderka. Pozdrawiam
~Agata
30 kwietnia 2014 at 12:48dziękuję i pozdrawiam