Dziś mam dla was coś ekstra, na szybko, a na dodatek jest to ciasto, które po prostu nie może się nie udać. Jest to ciacho przypominające trochę babkę lub murzynka ale dużo bardziej wilgotne, sprężyste i długo zachowujące świeżość. Było idealne na długi weekend majowy, ponieważ nie trzeba przechowywać go w lodówce. Delikatnie wyczuwało się w cieście dodatek kawy. Ciasto nie było za słodkie, więc wszystkim którzy lubią gdy jest słodko polecam zrobić polewę np. czekoladową 🙂 Przepis znalazłam na stronie Moje Wypeki.
Składniki na keksówkę 10×40 cm:
– 60g masła
– 200 g cukru
– 3 małe jajka
– 220 g mąki
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 35 g kakao
– 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy granulowanej
– 250 ml jogurtu greckiego
Najważniejsza część przygotowywania ciasta to: WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ. A dalej to już idzie ekspresowo. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy, ale tylko do momentu połączenia składników (nie miksujmy dłużej bo może wyjść zakalec).Jeżeli nie mamy miksera możemy wymieszać wszystko widelcem 🙂 . Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach 45-50 min do tzw suchego patyczka.
Z keksówki wyszło mi 14 sporych porcji. Jedna to 210 kcal.
1 Comment
~gin
5 maja 2014 at 17:32O mniam, ależ to musiało być pyszne… Uwielbiam słodkości z kawową nutą 🙂