Bez kategorii/ DESERY/ PRALINY, CIASTECZKA i MUFFINY

Ciastka czekoladowo – bananowe

Kruche ciasteczka z bananem (2)Prawdą jest, że nie piekę ciastek zbyt często. Zawsze mam wrażenie, że jest z tym trochę roboty i w ostatniej chwili decyduje sie jednak na upieczenie jakiegoś ciasta. Te ciasteczka które znalazłam na blogu Cukiernicze Kreacje Charlotte skusiły mnie przede wszystkim tym że w tytule mają dwa słowa klucze: czekolada i banan – a obok takiego zestawu nie potrafię przejść obojętnie 🙂 Ciasteczka wyszły pyszne, kruchutkie i o fajnie wyczuwalnym smaku banana. No i w sumie nie było przy nich aż tak dużo pracy 🙂 Dodatkowym plusem jest to, że z podanej ilości składników wychodzi naprawdę sporo samych ciasteczek.

Składniki na około 40 sztuk:

– 1 banan

– 1,5 szklanki mąki

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)

– 1 czubata łyżka kakao

– 0,5 szklanki cukru

– łyżeczka cukru waniliowego

– 100 g masła w temperaturze pokojowej

– szczypta soli

– cukier puder do posypania

Banana rozgniatamy widelcem (na miazgę). Mąkę łączymy z kakao, proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodajemy posiekane masło oraz banana. Wyrabiamy ciasto na początku mikserem, a potem ręcznie. Gdy ciasto jest gładkie i elastyczne odrywamy po kawałku, wałkujemy do grubości około 0,5 cm i kroimy w dowolne kształty. Ciastka układamy na papierze do pieczenia zachowując odległość minimum 1 cm gdyż ciastka urosną i pieczemy 15 – 20 min w 180 stopniach. Ciastka studzimy na kratce, a ostudzone oprószamy cukrem pudrem.

Jedno ciasto to około 55 kcal.

Kruche ciasteczka z bananem (3)

Smacznego!!!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

1 × cztery =