Można powiedzieć że dziś jest mój pierwszy raz 🙂 Jeszcze nigdy nie robiłam sernika na zimno, bez pieczenia, ale wkońcu się zdecydowałam. Zawsze bałam sie trochę pracy z żelatyną, ale jak sie okazuje nie taki diabeł straszny jak go malują. Tiramisu lubię bardzo (zwłaszcza w opcji bez jajek), więc zdecydowałam się właśnie na sernik tiramisu z bloga Przepisy Aleksandry i jej mamy. Ciacho wyszło pyszne, słodkie ale nie zamulające, no i absolutnie nic mi sie nie rozleciało 🙂 Moja Druga Połówka była wręcz wniebowzięta. Zazwyczaj daje mi jakieś uwagi odnośnie ciast, które piekę, a tutaj powiedział: „pyszne, nic bym nie zmiienił” 🙂 – to dla mnie najlepsza pochwała.
Składniki na tortownicę 19 cm:
Spód:
– 2 duże opakowania herbatników
– 2 garście migdałów
– 1 łyżka kakao
– 60 g roztopionego masła
Migdały wraz z herbatnikami zmieliłam w blenderze na proszek (w sumie wyszło mi około 3/4 szklanki proszku i jak na tą tortownicę wystarczyła by tylko połowa szklanki). Na końcu dodałam kakao i roztopione masło. Wymieszałam wszystko widelcem i przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Całość wyrównałam i ubiłam płaskim spodem od szklanki. Blaszkę na czas przytowywania masy wstawiamy do lodówki.
Masa:
– 400 g serka mascarpone
– 250 ml śmietanki kremówki 36 %
– 3/4 szklanki cukru pudru
– 3 listki żelatyny (+ woda do jej rozpuszczenia)
Dodatkowo:
– biszkopty podłużne (około 10 sztuk)
– kakao (według uznania, u mnie około 5 łyżek)
– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 0,5 szklanki wody (opcjonalnie można dodać likier amaretto)
Żelatynę w listkach zalewamy bardzo zimną wodą i odstwiamy na 10-15 min. Kawę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do ostudzenia (ewentualnie łączymy z amaretto). Ser krtóko i delikatnie miksujemy z połową cukru pudru. Pozostały cukier puder dodajemy do ubijanej kremówki. Żelatynę odsączamy z wody i zalewamy ją niewielką ilości ciepłej wody, cały czas mieszając by dobrze sie rozpuściła. Dodajemy do niej łyżkę ubitej śmietany dalej mieszając. Tak przygotowaną żelatynę przelewamy do miski z bitą śmietaną i ostatni raz krótko miksujemy. Następnie łączymy bitą śmietanę z mascarpone.
Na spód ciasteczkowy wykładamy połowę masy. Na masę wykładamy biszkopty namoczone w kawie. Całość obficie oprószamy kakao, następnie wykładamy resztę kremu. Na wierzch wyłożyłam resztę biszkoptów, która mi została (namoczonych w kawie) i jeszcze raz obsypałam całość kakao. Ciastem zajadaliśmy się po noce spędzonej w lodówce 🙂
Z blaszki wyszło 8 dużych porcji. Jedna to około 620 kcal. Myślę, że można by wykroić 10 porcji wówczas jedna miałaby około 500 kcal.
27 komentarzy
~Marzena
2 lipca 2014 at 13:08Ale super wygląda. Ciacho znane ale w innym wykonaniu 🙂 poproszę kawałeczek 🙂
~mama
2 lipca 2014 at 15:53pyszny sernik!
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2014/06/sernik-z-jabkami.html
~ania
2 lipca 2014 at 16:41poproszę o porcję takiego serniczka, pyszny musi być, a do siebie zapraszam na wyrób serów http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
~Obżarciuch
2 lipca 2014 at 17:48nono ale duuży, imponujący, ślinka cieknie, będe musiała sobie kiedyś taki zrobić, pychotka
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/tort-tiramisu.html
pozdrawiam serdecznie!
~Anka
2 lipca 2014 at 16:03Zgadza się że znane ale zawsze dobre, polecam od siebie bezowy tort Podobny do Tortu P. Sowy http://maniasmakowania.pl rozpływa się w ustach
~Kopalnia Smaku
2 lipca 2014 at 17:22tiramisu pycha:) nie będę odbijała od tematu i też polecam swoją wersję tiramisu: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/131-100114-truskawkowe_tiramisu.html
~przepismamy
2 lipca 2014 at 16:17Wygląda fantastycznie, smakuje pewnie tez wspaniale, serniki na zimno to moje ulubione ciastka, czesto robie taki:
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/03/sernik-na-zimno.html
~Kopalnia Smaku
2 lipca 2014 at 16:27Bardzo apetyczne ciacho, muszę kiedyś wypróbować taką wersję tiramisu 🙂 Tymczasem zapraszam na tiramisu z owocami: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/131-100114-truskawkowe_tiramisu.html
~UlubionePrzepisyBarbary
2 lipca 2014 at 17:10Jeden z moich ulubiony ch deserów, a tu widzę w nieco odmionionej propozycji, super! Smakołyk wart skuszenia się, ja najczęściej robię w pucharkach, a w upał delektujemy się mrożoną kawą babnanową http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2014/06/bananowa.html w wolnym czasie zapraszam i zachęcam do spróbowania. Pozdrawiam
~kasia
2 lipca 2014 at 15:42Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg!. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes).Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)
~mariola
2 lipca 2014 at 15:49wygląda przepysznie, super pomysł 🙂 zapraszam do siebie na ciasto POZIOMKOWA ROZKOSZ 🙂
http://zakateksmakosza.blogspot.com/2014/07/poziomkowa-rozkosz.html
~ala
2 lipca 2014 at 15:58Niepotrzebnie dalas żelatyne,bez niej tez sie trzyma….w sezonie dodaje pokrojone drobno(tak by nie puscily soku) truskawki…..do gotowej masy wmieszam delikatnie…..to dopiero PYCHA 🙂 🙂
Justyna
2 lipca 2014 at 18:14W takim razie nastepnym razem spróbuje bez żelatyny:)A pomysł z truskawkami brzmi rewelacyjnie:-)
~Kuchnia i Podróże
2 lipca 2014 at 16:31Rewelacyjny serniczek, przepysznie wygląda 🙂
a u mnie tradycyjny sernik z dużą ilością rodzynek
http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2014/04/sernik-tradycyjny.html
~bułka z chlebem
2 lipca 2014 at 18:11Obłędnie pyszne ciasto, u mnie spróbuj deseru Tiramisu 1 🙂
http://bulkazchlebem.pl/deser-tiramisu-1
~Ale Meksyk!
2 lipca 2014 at 18:20No to tu krok po kroku jak wykonać: http://www.alemeksyk.eu/smaki-swiata/item/200-sernik-a-la-tiramisu.html
Ale trzeba przyznać że obłędny w smaku! 🙂
~organizacja imprez integracyjnych
2 lipca 2014 at 18:41Prawdziwe cudo! Pychota jakich mało! Idealne na poczęstunki dla gości oraz imprezy! :))))
~organizacja imprez integracyjnych
2 lipca 2014 at 19:11Tiramisu to wspaniały deser, idealny na imprezy oraz do serwowania dla gości :):):) UWIELBIAM!
~Młoda mama gotuje...
2 lipca 2014 at 20:09Boskie ciacho !!!!!!!!!!!!!!!!!!
~suzana
2 lipca 2014 at 20:14ooo bardzo fajny pomysł na tiramisu ! chętnie skorzystam z przepisu.Zapraszam na mój serniczek na zimno z nutą wanilii i truskawkami .pozdrawiam;
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/06/sernik-na-zimno-z-nuta-wanilii.html
~tss
2 lipca 2014 at 21:45Też bez pieczenia: Mascarpone z owocami jagodowymi – http://www.stachurska.eu/?p=14215 .
~Mami
2 lipca 2014 at 22:48Jeszcze takiego nie próbowałam, zawsze robię tiramisu na domowych biszkoptach:
http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/02/biszkopt-ala-tiramisu.html
~Gość
3 lipca 2014 at 07:06Polecam też tiramisu z jagodami
http://inews.com.pl/WordPress3/tiramisu-z-jagodami
~dorota
3 lipca 2014 at 13:54Justynko bardzo chętnie wykorzystam ten przepis, mam nadzieję, że moja córka – typowy niejadek – będzie zachwycona
Justyna
3 lipca 2014 at 15:01W takim razie mam nadzieję że będzie smakować:-)
Mira z Gotujemy i Jemy
9 lutego 2022 at 15:47Świetny przepis na pyszny deser! Fajne zdjęcia! Gratulacje 🙂
Justyna
10 lutego 2022 at 20:29Dziękuję 🙂