Kolejny wypiek z serii: na szybko, bez piekarnika czyli bez pieczenia. Ciacho podpatrzone na blogu Smaki ogrodu. Już kiedyś na blogu była wersja łącząca sernik z jabłecznikiem oraz biszkoptem (przepis tutaj). Teraz coś podobnego tylko w wersji bez pieczenia, na herbatnikach i z sernikiem gotowanym, z którym miałam styczność pierwszy raz. Ciekawa opcja dla sernika, ale jednak jestem tradycjonalistką i pozostanę przy tych pieczonych 🙂 Ciasto wyszło bardzo smaczne, orzeźwiające i nie za słodkie. I oczywiście polewa czekoladowa…musiała być 🙂
Składniki na formę 20×20 cm:
Masa serowa:
– 500 g twarogu (użyłam gęstego sera na serniki)
– 50 g masła
– 0,5 szklanki cukru
– 0,5 szklanki mleka
– 1 budyń cytrynowy (16 g )
Masa jabłkowa:
– 800 g jabłek
– 1 galaretka (użyłam agrestowej)
Dodatkowo:
– 30 sztuk herbatników typu petit beurre
– 100 ml śmietanki kremówki 36%
– 100 g czekolady gorzkiej 70%
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Twaróg, masło i cukier ucieramy. Budyń mieszamy z mlekiem, wlewamy do masy serowej i miksujemy. Przekładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Wylewamy ją na herbatniki, przykrywamy ścieraczką i odstawiamy do ostudzenia.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Podgrzewamy w garnku do momentu, aż zmiękną. Wsypujemy galaretkę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Na masie serowej układamy drugą warstwę herbatników na którą wykładamy jabłka i ostatnią warstwę herbatników. Całość delikatnie dociskamy dłońmi.
Ciasto wstawiamy do lodówki. Gdy jest ostudzne, podgrzewamy kremówkę i do ciepłej wrzucamy czekoladę. Po jej rozpuszczeniu i dokładnym połączeniu przelewamy polewę na ostatnią warstwę herbatników i znów odstawiamy ciasto do lodówki.
Z foremki wyszło mi 10 porcji. Jedna porcja z czekoladą to 357 kcal. Jeżeli zdecydujecie sie na opcję bez czekolady wówczas jedna porcja wyniesie 270 kcal.
30 komentarzy
~domowacukierniaewy.blox.pl
22 października 2014 at 13:35Bardzo ciekawe to ciasto 🙂 Pysznie wygląda!
~Obżarciuch
25 października 2014 at 07:58najlepsze są ciasta z jabłkami, to wygląda znakomicie, zobacz też moje pomysły na ciasta z jabłkami
http://oobzarciuch.blogspot.com/search?q=z+jab%C5%82kami
~przepismamy
10 listopada 2014 at 07:00Pyszny sernik z jabłkami
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/06/sernik-z-jabkami.html
~Rondel
10 listopada 2014 at 07:22cóż za połączenia, ciasto rewelacja
polecamy też nasze serowe smakołyki
http://ronddel.blogspot.com/search?q=serowo
~dobre-rady-pomoc
10 listopada 2014 at 10:50Fantastyczny przepis ! To tak jakby cisto było 2 w 1, bo mamy jabłecznik i sernik w jednym, dla smakoszy ciekawa propozycja 🙂
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/11/sernik-na-spodzie-z-herbatnikow.html
pozdrawiam
Justyna
10 listopada 2014 at 10:55Dokładnie tak. Ja jestem fanem takich połączeń:-)
~ania
10 listopada 2014 at 13:17pyszne, zrobię na jutro ale ze swojskiego serka i proponuje każdemu domowy wyrób serów, np. camembert, mozarella, korycinskiego lub cydru, miodu i wina http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
~mkr
10 listopada 2014 at 08:42Pyszne, zapraszam na klasyczny sernik Babci
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/03/najlepszy-sernik-na-swiecie.html
pozdrawiam
~deserek
10 listopada 2014 at 08:54Pysznie wygląda to ciasto. Zapraszam na moje inspiracje http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
~bułka z chlebem
10 listopada 2014 at 10:35Bardzo fajne połączenie jabłek z serem, do siebie zapraszam na pieczone jabłka pod kruszonką
http://bulkazchlebem.pl/jablka-pieczone-pod-kruszonka
~Kopalnia Smaku
10 listopada 2014 at 10:36podzielam opinię, brzmi apetycznie. Zapraszam do siebie na ciasto cynamonowe z jabłkami:
http://kopalniasmaku.pl/przepisy/156-100139-ciasto_cynamonowe_z_jablkami.html
~klara
10 listopada 2014 at 10:40bardzo ciekawe połączenie. smak musi być wyjątkowy.
http://ocetjablkowy.blog.pl
~Konczi i Szpileczka
23 października 2014 at 11:05mniam pyszności
~caffe
23 października 2014 at 15:10niestety połączenie jabłek i sera mnie nie przekonuje…ale sam ser jak najbardziej
Justyna
23 października 2014 at 18:10Zawsze można zamienić jabłka na ser:-) Pozdrawiam serdecznie
~gin
23 października 2014 at 18:36Mmm, zachęcające 🙂
~ew
10 listopada 2014 at 08:55To piękne i apetyczne zdjęcie zachęciło mnie do zrobienia tego ciasta.
Zapraszam tez do mnie na bloga http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
~kasia
10 listopada 2014 at 10:36Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych.
Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety
a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma
poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes). Nawet nie wiem kiedy
zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam.
Waga nie wróciła:)
~protyy
10 listopada 2014 at 10:48Jeśli chodzi o tą masę serową… to na końcu gotuje się wszystkie składniki, łącznie z serem?
Justyna
10 listopada 2014 at 11:19Dokładnie tak, na końcu gotujemy wszystko razem. Proszę pamietać żeby wszystkie składniki miały temperature pokojową! Pozdrawiam
~kuchnia swiata
10 listopada 2014 at 13:36jabłka są teraz tanie jak barszcz to trzeba korzystać 🙂
http://www.alestrona.net/646/jak_zrobic_sernik_bananowy.html
~Marek
10 listopada 2014 at 16:14Smacznie to ciasto wygląda! 🙂
~Marek
10 listopada 2014 at 16:17Ciasto wygląda przepysznie! 🙂
krejzolowsky
11 listopada 2014 at 16:36Smakowicie wygląda 😀 Muszę spróbować ten przepis 😀 Pozdrawiam i zapraszam do mnie http://jedzenie-mistrza.blog.pl (^.^)/
~Twój Raj
11 listopada 2014 at 16:52Wygląda znakomicie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej i właśnie coś takiego uwielbiam !!!!
~totenka
28 listopada 2014 at 15:43witam ile dodac tego budyniu 1 caly ?
Justyna
28 listopada 2014 at 21:46Tak jest, jeden cały budyń w proszku:-)
~monia
17 grudnia 2014 at 13:43mam pytanie? jaki to ser na sernik?
Justyna
17 grudnia 2014 at 13:54Jest to sernik kupiony w wiaderku(zmielony), ktorego odrazu można dodac do ciasta
Karolina
18 czerwca 2015 at 16:35Bardzo interesujący blog, super. Będę zaglądać na pewno 😉 Polecam mój blog i zapraszam: http://sportnapismie.blog.pl/