Już jakiś czas temu zaczęłam dodawać przepisy na nasze śniadaniowe szaleństwa i dziś powracam z kolejną poranną pysznością, która z powodzeniem może służyć za pyszny deser. My osatnio zajadaliśmy się głównie Kaiserschmarrn (przepis tutaj), ale to była naprawdę pyszna odmiana. Przpis znalazłam na blogu Wypieki Beaty, a same placuszki okazły się mięciutkie, pulchne i bardzo smaczne. Jako dodatki zdecydowaliśmy się na nutellę oraz twarożek z dżemem. Nutella zdecydowanie zwyciężyła 🙂
Składniki na około 20 placków (nie jestem pewna tej ilości ponieważ jedliśmy na bieżąco):
– 300 g mąki (nalepiej przesianej)
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– 300 ml mleka
– 250 ml jogurtu naturalnego (lub kefiru)
– 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
– 3 łyżki cukru
– dodatki: około 4 łyżki nutelli lub twarożek i dowolny dżem
Żótłka miksujemy z cukrem, aż będą gęste i puszyste. Dodajemy na zmianę mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko z jogurtem. W osobnej misce ubijamy białka i przekładamy je do ciasta delikatnie mieszając szpatułką. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem (oszczędnie, tak by nie było go za dużo) i łyżką nakładamy placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Placki przyozdabiamy wedle uznania i wcinamy 🙂
Przy 20 sztukach z podanej porcji, jeden placuszek będzie miał ok. 90 kcal.
No Comments