No i stało się 🙂 To jest ostatni wpis z poziomkami w tym roku. Na następne poziomeczki trzeba zaczekać do kolejnego lata. Tym razem trafiły one do deseru który tak przypadł do gustu mojej drugiej połówce. Mimo wszystko stwierdził, że wersja z kiwi bardziej mu smakowała. Mi z kolei chyba jednak bardziej posmakowała opcja z poziomkami. No cóż kwestia gustu 🙂
Składniki na dwa duże pucharki:
– 200 ml śmietanki kremówki
– 2 łyżeczki cukru pudru (do smaku bitej śmietany jaką lubimy)
– 1,5 szklanki poziomek + łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
– około 20 bezików (przepis na beziki znajdziecie tutaj)
Maliny obieramy i miksujemy w blenderze – w razie potrzeby dosładzamy. Śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru, nie musi być bardzo sztywna. Du pucharków wlewamy trochę puree z malin, następnie po dużej łyżce bitej śmietany, a następnie kilka pokruszonych bezów. I tak warstwa po warstwie do zużycia składników. Na wierzchu możemy zostawić bitą śmietanę i przyozdobić ją owocami. Ilość i grubość poszczególnych warstw zależy tylko od was
Jedna porcja to około 450 kcal.
Smacznego!!!
2 komentarze
~xx
14 kwietnia 2015 at 19:47się przyczepie po czasie.Deser z poziomkami /w nazwie i na fotce/ma w składnikach maliny.Ale przepis fajny i ten z kiwi,oraz ten z ananasem również
Justyna
14 kwietnia 2015 at 21:51Mój błąd, dziękuje za zwrócenie uwagi. Zaraz poprawię:-) Pozdrawiam