Bez kategorii/ PRALINY, CIASTECZKA i MUFFINY

Ciasteczka z musli

Ciasteczka z musli to świetny pomysł na szybki smakołyk, zwłaszcza gdy w domu nie ma zbyt wiele składników. Są bardzo szybkie w przygotowaniu (nie potrzeba nawet miksera), zdrowe, nisko kaloryczne a przy tym słodkie. Dość długo zachowują świeżość, a ich składniki można dowolne interpretować. Jedyna uwaga jaką musimy im poświęcić to czas w piekarniku. Należy po prostu je obserwować bo, przegapiając odpowiedni moment, można je łatwo przypalić. Przepis na ciasteczka to wypadkowa wielu przepisów, na podobny smakołyk który tak często pojawia się teraz u innych blogerów.

Składniki na około 17 sztuk: tyle u mnie wyszło z podanej porcji

– 60 g roztopionego masła

– szklanka musli (ok 130 g ) – u mnie to płatki owsiane z rodzynkami i słonecznikiem

– 3 łyżki wiórek kokosowych

– garść drobno pokrojonych orzechów włoskich

– 1/3 szklanki mąki pszennej

– pół łyżeczki proszku do pieczenia

– 2 łyżki cukru (gdy chcemy uzyskać jeszcze mniej kalorycznie ciasteczka wystarczy zrezygnować z cukru na rzecz dodatkowej łyżeczki miodu)

– 1 łyżka miodu

– 1 jajko

Przygotowanie jest bardzo proste. Do miski wrzucamy wszystkie składniki suche i dokładnie je ze sobą mieszamy. A następnie dodajemy masło, miód i roztrzepane jajko. Wszystko razem mieszamy do dokładnego połączenia składników. Łyżką nakładamy porcje na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Porcje i wielkość ciasteczek zależą od nas. Należy jedynie pamiętać, że powinniśmy nakładać ciasteczka w pewnej odległości od siebie, gdyż w trakcie pieczenia urosną i rozleją się delikatnie na boki powiększając w ten sposób swoja powierzchnię. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 13-15 minut – do złocistego koloru. U mnie z racji, że grzałkę mam od góry wystarczyło tylko 10 min. Ciasteczka po upieczeniu będą bardzo miękkie, po ostudzeniu staną się delikatnie chrupkie.

Jedno ciasteczko to około 65 kcal.

Smacznego!!!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

piętnaście − dziesięć =