Szybkie rogaliki czyli powodu pernamentnego niedoczasu w jakim ostatnio żyję, wszystkie szybkie desery i ciasta są przeze mnie bardzo mile widziane 🙂 A te rogaliki szykuje się tak szybko, że rodzina pytała mnie po kilka razy „kiedy ja to piekłam”. Prawda jest taka, że rogaliki są przygotowane z półproduktu, ponieważ ciasto francuskie właśnie takim jest. Ale nie oszukujmy się, własnoręczne przygotowanie ciasta francuskiego zajęłoby nam wieki. I gdyby miał to być jakiś popisowy, ważny deser, można by ten czas zainwestować. Ale w przypadku gdy mamy akurat ochotę na coś słodkiego do kawy, ciasto francuskie ze sklepu w zupełności wystarczy i wątpię, żeby ktoś miał z tego powodu narzekać 🙂 Jako nadzienie wykorzystałam nutellę i jabłka. Ale może to być jakikolwiek słodki krem i inne owoce lub np. dżem.
Składniki szybkie rogaliki na około 15-16 sztuk:
– opakowanie ciasta francuskiego
– łyżka kremu czekoladowego typu nutella
– 2 jabłka (opcjonalnie cukier do smku)
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę (lub ścieramy na tarce z grubymi oczkami). Podsmażamy, dodając ewentualnie odrobinę cukru, przy kwaśnych jabłkach. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na pół, wzdłuż dłuższego boku. Na każdym z prostokątów wykrawamy względnie równe trójkąty. Każdy smarujemy odrobiną kremu i nakładamy łyżeczkę jabłek. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut, do zezłocenia się rogalików. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Justyna
2 komentarze
Marianna
4 kwietnia 2018 at 14:09Wyszły pyszne! Zrobiłam je wczoraj na deser 🙂
Justyna
4 kwietnia 2018 at 21:37Cześć Marianna 😉 Cieszę się, że smakowały. Pozdrawiam serdecznie