Wilgotne ciasto czekoladowe z figami to coś czego na blogu jeszcze nie było. I nie mówię tu o cieście czekoladowym 🙂 Tylko o figach 🙂 Nie próbowałam ich ani w wersji surowej ani w cieście. Dlatego jak zobaczyłam ten przepis to od razu wiedziałam, że to mógłby być dobry początek przygody z figami. Nie zawiodłam się, oj nie zawiodłam się. Figi są bardzo słodkie i doskonale wpasowały się w czekoladowe wilgotne ciasto. Pewnie dlatego w przyszłości zmniejszę w cieście ilość cukru. Samo ciasto wyszło świetne. Piekłam je 30 min. Następnym razem skrócę czas o 5 minut wtedy środek wyjdzie jeszcze bardziej wilgotny i gliniasty. Wszystko w zależności od upodobań.
Wilgotne ciasto czekoladowe z figami, składniki na foremkę 20×20 cm:
- 100 g mąki
- 50 g kakao gorzkiego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady
- 120 g masła
- 200 g cukru (można spokojnie dać mniej)
- 3 jajka
- 4 figi
Wykonanie
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. Figi kroimy w plasterki. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cynamon i sól przesiewamy do miski. W osobnej ucieramy masło z cukrem. A następnie dodajemy po jajku, ciągle miksując. Ubijamy, aż masa będzie jaśniejsza i bardziej puszysta. Dodajemy składniki suche oraz posiekana czekoladę i mieszamy delikatnie szpatułką do momentu połączenia składników. Masę przelewamy do foremki i na masie układamy figi, jedna obok drugiej. Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Po 25 minutach środek będzie bardziej gliniasty i wilgotny.
Ciasto odkładamy do całkowitego wystudzenia i dopiero wówczas kroimy. Wyciągając ciasto z piekarnika możecie mieć wrażenie, że środek jest niedopieczony. To normalne. Stężeje po wystudzeniu.
Smacznego!!!
Justyna
Ps. Źródło wpisu blog Rozkoszny
No Comments