Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA Z OWOCAMI/ CIASTO NA NIEDZIELĘ - SZYBKIE I ŁATWE

Jabłecznik cytrynowy

jabłecznik

Jabłecznik cytrynowy chyba otworzy w tym roku sezon na ciasta typowo jesienne 🙂 Miałam na to ciasto sporą chęć, chociaż przyznaję, że nie obyło się bez błędów. Na pewno jest to jeden z lepszych przepisów na blaty miodowe jakie do tej pory robiłam. Wychodzą puszyste i nie są zbyt twarde. Zbyt krótko gotowałam jabłka dlatego wcale nie było ławo ciasto pokroić. Całe szczęście nie zaważyło to na smaku. Jabłka przelałam na spód gdy były jeszcze ciepłe i chyba to był powód dla którego zbyt szybko się rozmiękł. No i ostatnie moje zażalenie, ciasto wyszło pyszne ale zdecydowanie zbyt słodkie. Moje podsumowanie: uwielbiam jabłeczniki i ten jest świetny ale do lekkich poprawek.

Przepis na jabłecznik cytrynowy, blaszka 20×20 cm:

Ciasto miodowe:

  • 30 g miodu
  • 1 łyżka mleka
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 85 g masła
  • 230 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 1 jajko

W garnku rozpuszczamy masło, miód, mleko i sodę. Nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do ostudzenia. Mąkę łączymy z cukrem i wlewamy do niej rozpuszczone składniki. Zagniatamy jednolite ciasto. Będzie elastyczne. Dzielimy na 2 części. Wykładamy foremkę papierem do pieczenia. Ciastem wylepiamy dno foremki i najpierw jedną a potem drugą część pieczemy 10 minut w 180 stopniach.

Nadzienie jabłkowe:

  • około 8 sztuk średnich jabłek
  • galaretka cytrynowa
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru (zrezygnowałabym całkowicie)

Jabłka ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Gotujemy aż puszczą sok i zmiękną. Mąkę mieszamy z galaretką. Dodajemy do jabłek i energicznie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego schłodzenia i przelewamy na spód miodowy. Wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Odkładamy do ostudzenia.

Lukier cytrynowy:

  • 150 g cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Oba składniki dokładnie mieszamy i polewamy lukrem ciasto. Czekamy aż zastygnie.

Ciasto było najlepsze na drugi dzień. Proponuje trzymać w lodówce. Całość to 2770 kcal. Wykroiłam 14 porcji. Jedna to 200 kcal.

jabłecznik cytrynowy
Jabłecznik cytrynowy
szarlotka
Szarlotka cytrynowa
ciasto z jabłkami
Pyszne i proste ciasto z jabłkami
jabłecznik cytrynowy
Jabłecznik cytrynowy

Smacznego!!!

Justyna

PS. Źródło przepisu, blog: Wypieki Beaty

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

siedemnaście − czternaście =