Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI/ SERNIKI

Sernik czekoladowy z pistacją

Sernik czekoladowy z pistacją ojojoj co to wyszedł za sernik. W zasadzie pistacja jest tu tylko dodatkiem, chodzi głównie o czekoladę. Duuużo czekolady: masa sernikowa i polewa. A w spodzie znajdziemy jeszcze kakao. Sernik wyszedł idealnie kremowy, rozpływający się w ustach. Robiłam w małej foremce ale zdecydowanie z podanych składników można zrobić ciasto w foremce co najmniej 23-24 cm. Dlatego oprócz małej tortownicy wyszły mi jeszcze dwie dodatkowe malutkie porcje. Nie miałam zbyt dużo czasu więc podkręciłam temperaturę i zmniejszyłam czas pieczenia. Prawdopodobnie dlatego sernik mocno urósł, a potem oczywiście opadł i delikatnie popękał. Jednak dla mnie ta nieperfekcyjność wizualna nie ma żadnego znaczenia. Serniczek polecam 🙂

Sernik czekoladowy z pistacją przepis na tortownicę 20 cm:

Tak jak pisałam, starczyło mi jeszcze masy na dwie mini tortownice dlatego polecam tortownicę 23-24 cm

SPÓD:

  • 130 g herbatników maślanych
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka kakao (można pominąć)

MASA SEROWA:

  • 230 g czekolady gorzkiej minimum 60%
  • 30 ml śmietanki kremówki 30%
  • 750 ml sera na serniki z wiaderka ( wymieszałam pół na pół z mascarpone)
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej

POLEWA:

  • 100 g czekolady gorzkiej min 60% kakao
  • 80 ml śmietanki 30%

Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki blendujemy na piasek i łączymy z kakao. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy dokładnie tak żeby masło dokładnie oblepiło ciasteczka. Przekładamy do foremki i dokładnie ugniatamy (np. dnem szklanki). Na czas przygotowania masy wstawiamy foremkę do lodówki.

Śmietankę podgrzewamy, dorzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia i połączenia składników. Odkładamy do lekkiego ostudzenia. Do miski wrzucamy ser, cukier, jajka, mąkę i lekko ostudzoną czekoladę. Miksujemy wszystko krótko, tylko do momentu połączenia składników. Masę przelewamy na spód ciasteczkowy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny w 150 stopniach (ja piekłam 1 godzinę w 170 stopniach). Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu szykujemy polewę, a sernik wstawiamy do lodówki.

Śmietankę podgrzewamy. Do ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Przelewamy na ciasto.

Całość to 5180 kcal. Wykroiłam 18 małych porcji. Jedna to około 290 kcal

sernik czekoladowy
Sernik czekoladowy z pistacją
sernik
Pyszny mega czekoladowy sernik
czekolada
Czekolada w roli głównej
pistacje
Sernik czekoladowy na ciasteczkowym spodzie
prosty sernik
Kremowy sernik czekoladowy

Smacznego!!!

Justyna

Źródło przepisu Wypieki Beaty

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

piętnaście − 11 =