Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ DESERY

Jabłecznik w szklankach

Jabłecznik to jeden z najczęstszych jesiennych wypieków. Przynajmniej tak mi się wydaje. Nie chciało mi się jednak piec ciasta dlatego stwierdziłam, że muszę upchać jakoś ten jabłecznik w szklanki. Tak żeby zrobić pyszny deser. Finalnie i tak użyłam piekarnika, żeby zrobić kruszonkę. Ale przy okazji zrobiłam jej więcej, więc będzie na zapas. Pamiętajcie, że kruszonkę, tak jak ciasteczka, można przechowywać w szczelnym pojemniku. Testuję też nową opcję kremu (polewy) czekoladowej. Wersję zdrowszą i bardziej fit 🙂 Ta, którą widzicie w przepisie jeszcze nie jest doskonała, więc nie podam składników, ale jestem już blisko 🙂

Jabłecznik w szklankach składniki na 6 porcji:

Kruszonka:

  • 50 g zimnego masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g drobnego cukru

Masa jabłkowa:

  • 7-8 sztuk obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
  • cynamon do smaku
  • cukier do smaku

Bita śmietana:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • łyżeczka cukru pudru

Opcjonalnie polewa kakaowa pomiędzy warstwami. U mnie to na razie eksperyment. Więc przepis na nią podam kiedy indziej 🙂

Obrane i pokrojone jabłka doprawiamy do smaku cynamonem i odrobiną cukru. Podlewamy łyżką wody i smażymy aż będą miękkie. W międzyczasie szykujemy kruszonkę.

Cukier łączymy z mąką. Dodajemy masło i zagniatamy pomiędzy palcami, aż składniki się połączą. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Wysypujemy kruszonkę na blachę i pieczemy około 10 minut do lekkiego zarumienienia. Studzimy.

Śmietankę ubijamy wraz cukrem pudrem.

Na dno szklanek wsypujemy kruszonkę, następnie miękkie ostudzone jabłka i na wierzch bitą śmietanę. Schładzamy chwilkę w lodówce.

Z podanej porcji zrobiłam 6 deserków. Całość to 2070 kcal. Czyli jeden deser 345 kcal

jablecznik
Jabłecznik w szklankach
szarlotka
Deser z jabłkami
jabłecznik
Jabłka z kruszonką
jabłecznik
Szybki deser z jabłkami

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

pięć × 3 =