Przekąska w 10 minut – daktyle z masłem orzechowym w czekoladzie. Czyli dokładnie to co zostało już napisane. Czas oczekiwania to jedynie chwila na stężenie czekolady. A sama przekąska jest ekspresowa w przygotowaniu. Najważniejsze, żeby mieć już wypestkowane daktyle. Daktyle są nadziewane masłem orzechowym, ale z powodzeniem można zastąpić go jakimkolwiek innym kremem lub smarowidłem. Do napełnienia daktyli wykorzystałam rękaw cukierniczy. Ale i w tym przypadku można go łatwo zamienić. Wystarczy niewielki woreczek np. śniadaniowy, w którym obetniecie jeden z rogów.
Przekąska w 10 minut, przepis:
Składniki:
- około 17 sztuk wypestkowanych daktyli
- około 2 łyżek masła orzechowego
- 50 g czekolady gorzkiej (użyłam 80%)
Wykonanie:
Czekoladę wrzucamy do niewielkiej miseczki i rozpuszczamy. Można to zrobić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Ja wsadziłam miseczkę z czekoladą do większej miski w której była gorąca woda. Odstawiamy do lekkiego ochłodzenia, w tym czasie szykując daktyle.
Do woreczka przekładamy masło orzechowe. Każdego daktyla napełniamy masłem orzechowym i odkładamy na deskę do krojenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie każdego daktyla „maczamy” w czekoladzie i przy pomocy widelca odkładamy na papier. Wstawiamy je do lodówki na chwilę, tak by czekolada stężała.
Poniżej znajdziecie filmik pomocniczy.
Jeden daktyl to w tym przypadku 42 kcal.
Smacznego!!!
Justyna
No Comments