Bułki drożdżowe bez zaczynu to moje odkrycie roku. To taki lifehack z którym się już nie rozstanę. Chodzi tu o sposób przygotowania ciasta drożdżowego. Wszystkie składniki używamy prosto z lodówki, nic nie podgrzewamy. Po prostu zagniatamy ciasto i wstawiamy go do lodówki do wyrośnięcia na ok. 12 godz. Zimna temperatura drożdżom nie zaszkodzi, będą pracować wolniej. Natomiast ciepła (jak przy metodzie z podgrzewaniem mleka) już może. Tak mówi prekursorka tej metody Angelika z bloga Love is homemeade i ja mogę te informacje tylko potwierdzić ponieważ ciasto jeszcze nigdy nie wyszło mi tak puszyste. Drożdżówki z mascarpone, borówkami i kruszonką wyszły genialne
Bułki drożdżowe bez zaczynu
Bułki z mascarpone, borówkami i kruszonką, przepis na 16 sztuk (a spokojnie wyjdzie 24):
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 40 g drożdży świeżych
- 1 jajko (do ciasta tylko żółtko)
- 125 g cukru
- 70 ml oleju rzepakowego
Nadzienie serowe:
- 500 g mascarpone lub innego serka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżka mąki pszennej
- około 400 g dowolnych owoców
Kruszonka:
- 100 g zimnego masła
- 200 g mąki pszennej
- 100 g drobnego cukru
Zaczynamy od ciasta drożdżowego, które szykuje dzień wcześniej. Wszystkie produkty są zimne prosto z lodówki. W mleku rozpuszczam drożdże (połamane wrzucam do mleka i mieszam kilka razy). Do miski wrzucam wszystkie składniki i miksuję podsypując delikatnie mąką do momentu powstania jednolitego i sprężystego ciasta. Przykrywam ciasto folią spożywczą i wstawiam do lodówki na noc do wyrośnięcia.
Następnego dnia szykuję bułki. Ciasto zagniatam na podsypanym mąką blacie tworząc wałek. Wykrawam z niego 16 porcji. Spokojnie można zrobić nawet 24. Foremkę wykładam papierem do pieczenia. Każdą porcję spłaszczam w dłoniach i układam na blaszce (w tym przypadku dwóch blaszkach), w sporych odstępach. Przykrywam blaszkę ściereczką aby bułeczki zwiększyły objętość.
W tym czasie szykuję kruszonkę i nadzienie. Jeżeli chodzi o nadzienie to przekładam serek do miski. Dodaję cukier oraz mąkę i dokładnie mieszam wszystko razem widelcem. Kruszonka: łączę cukier z mąką i na końcu dodaje pokrojone zimne masło. Zagniatam pomiędzy palcami, aż składniki się połączą, masło oblepi dokładnie mąkę z cukrem i powstanie kruszonka.
W każdej bułce robię dołek brzegiem szklanki. Do każdego dołka daję po łyżce serka, po garści owoców, smaruje brzegi pozostałym z jajka białkiem i sowicie oprószam kruszonką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w 190 stopniach ok. 20-25 min
Smacznego!!!
Justyna
1 Comment
Ślimaczki drożdżowe z serkiem i jabłkami - Relaxtime czas na wypieki
16 stycznia 2024 at 14:18[…] dnia trzeciego, ponieważ żadna bułka tak długo się nie ostała. Na blogu znajdziecie już bułki z kruszonką a ja się przymierzam teraz do cynamonek. Ciekawa też jestem jak wyjdą te bułki z wykorzystaniem […]