Kokosowe kulki z twarogu to oczywiście pomysł na deser na podstawie popularnych słodkości kokosowych. Jednak w tym przypadku wnętrze kulki zawiera owoc liofilizowany, chociaż nic nie stoi na przeszkodzie żeby zawierało migdał lub inny orzech. Przepis na te kulki jest banalnie prosty, a jego głównym składnikiem jest, oczywiście oprócz kokosu, zwykły twaróg. Ser można zamienić np. na gęsty jogurt, ale w takim przypadku konieczne będzie użycie większej ilości wiórek kokosowych lub mąki kokosowej. Kulki obtoczyłam w gorzkiej czekoladzie bo, moim zdaniem, smakują w takiej formie najlepiej. Można jednak wykorzystać kakao lub pozostawić je bez niczego
Kokosowe kulki z twarogu, przepis na 8 sztuk (lub więcej, jeżeli zrobicie mniejsze kulki)
Kokosowe kulki kokosowe:
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 40 g sera twarogowego
- 1 łyżka miodu (lub mniej – do smaku)
- 1 łyżka mąki kokosowej (jeżeli masa jest zbyt lejąca)
- 40 g gorzkiej czekolady
- Wypełnienie: owoc świeży, liofilizowany lub orzech
Wiórki, ser i miód łączymy. Jeżeli masa jest zbyt luźna dodajemy mąkę kokosową. Masę chłodzimy pół godziny. Po tym czasie tworzymy kulki w które wsadzamy owoce lub orzechy. Gotowe kulki znów chłodzimy. Rozpuszczamy czekoladę. Każdą kulkę obtaczamy w czekoladzie, odstawiamy na papier do pieczenia i znów wstawiamy do lodówki. Zajadamy po zastygnięciu czekolady
Całość z powyższych składników to 510 kcal. Wyszło mi 8 sztuk. Jedna to 64 kcal
Smacznego!!!
Justyna
No Comments