Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ SERNIKI

Sernik z bezową pianką

Znów mam dla was dziś przepis mojej przyszłej teściowej. Jak dla mnie świetny sernik na kruchym spodzie i z bezową pianką. Moja Druga Połówka coś nie przepada za tym ciastem (pewnie dlatego że nie ma czekolady :-)), ale ja uważam, że jest porzepyszny. Tym wpisem kończe mój urlopowy czas. Od czwartku znów wracam do pracy 🙁 Trzymajcie kciuki, żeby sezon szybko zleciał. A kolejny wpis dodam już na nowym miejscu.

Składniki na foremkę 25×30 cm:

SPÓD:

– 2 szklanki mąki

– 100 g zimnego masła

– 1 jajko

– 4 łyżki cukru

– 3 łyżki kwaśnej śmietany

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść i wyłożyć nim blachę, wraz z bokami. Blachę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia. Foremkę z ciastem wstawić do lodówki na czas szykowania masy serowej

MASA SEROWA:

– 2 jajka

– 4 żółtka

– 2 cukry waniliowe

– 1 1/2 szklanki cukru

– 1kg twarogu trzykrotnie zmielonego (lub sera na serniki)

– 2 budynie śmietankowe (proszek)

– 3 szklanki mleka

– 1/2 szklanki oleju rzepakowego

Jajka, żółtka, cukier i cukry waniliowe ucieramy do białości. Dodajemy ser i budynie. Ucieramy. Stopniowo dodajemy mleko oraz olej do momentu połączenia składników. Masę wylewamy na ciasto i pieczemy około godziny w 170 stopniach.

Po tym czasie (gdy ser będzie juz ścięty, a ciasto jasnozłote) wyciągamy ciasto i wykładamy na nie wcześniej ubita pianę:

– 4 białka

– 4 łyżki cukru

Białka ubiajmy i pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru, aż piana będzie gęsta. Ciasto pieczemy do momentu, az piana będzie ciemnozłota. Po wystudzeniu ciasto przechowujemy w lodówce.

Z blaszki mamy 22 duże porcje. Jedna to 320 kcal.

Smacznego!!!

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    ~domowacukierniaewy.blox.pl
    3 grudnia 2013 at 17:01

    Ale fantastyczne ciasto, bardzo smakowicie wygląda 🙂 Pozdrawiam

    • Reply
      Justyna
      3 grudnia 2013 at 17:10

      Pani Ewo, polecam wypróbować:-)

  • Reply
    ~gin
    3 grudnia 2013 at 18:11

    Ja to bym się w Twoim cieście zakochała od razu, uwielbiam takie serniczki 🙂
    A kciuki trzymam 🙂

    • Reply
      Justyna
      3 grudnia 2013 at 18:13

      A dziękuje, dziękuje:-)

  • Reply
    ~izaj
    16 lutego 2014 at 00:53

    ja do piany z białek daję szklankę cukru, wtedy ona jest o wiele wyższa a do masy serowej tylko pół szklanki

    • Reply
      Justyna
      16 lutego 2014 at 08:40

      Dzięki za wskazówkę, przetestuje następnym razem:-)

    Leave a Reply

    2 × 5 =