BABKI/ Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Babka czekoladowo orzechowa

Babka czekoladowo orzechowa. Niby babka. Czyli pospolicie. Ale dalej czekoladowa, czyli już nabiera smaku. Dorzućmy do tego jeszcze orzechy, a dokładniej mielone migdały. Nagle babka robi się naprawdę pyszna. Zapomniałam. Jeszcze odrobinę polewy czekoladowej i ewentualnie skórka starta z cytryny dla przełamania smaku. No i mamy idealne ciasto do popołudniowej kawy. Smaczne, proste, szybkie i o jesiennych smakach.

Babka czekoladowo orzechowa, przepis na keksówkę 25×11 cm

Składniki:

  • 100 g mielonych orzechów (u mnie migdały)
  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g masła
  • 100 g cukru
  • 4 jajka – białka i żółtka osobno
  • 60 ml mleka
  • 120 g posiekanej drobno czekolady (u mnie 70%)
  • skórka otarta z jednej cytryny

WAŻNE!!! Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej

Wykonanie:

Do miski wrzucamy miękkie masło i cukier. Ucieramy (miksujemy) do białości. Dorzucamy żółtka i nadal miksujemy. Dodajemy mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, skórkę cytryny i mleko. Miksujemy krótko tylko do połączenia składników. Dorzucamy czekoladę i mieszamy ciasto szpatułką. W osobnej misce ubijamy białka. Ubite przekładamy do ciasta partiami i mieszamy delikatnie szpatułką (ewentualnie na samym początku wspomagamy się mikserem). Ciasto wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w 170 stopniach (po tym czasie sprawdzamy ciasto patyczkiem).

U mnie polewa to resztki roztopionej, gorzkiej czekolady (ok 20 g )

babka czekoladowa
Babka czekoladowo orzechowa
babka orzechowa
Prosta babka orzechowa
prosta babka
Pyszne ciasto na niedzielę
proste ciasto
Czekolada z orzechami to doskonałe połączenia
ciasto
Ciasto z czekoladą i orzechami
Smacznego!!!

Justyna

PS. Źródło przepisu Domowe Wypieki

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply