Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ DESERY

Banoffee w szklankach

deser

Banoffee w szklankach to oczywiście wariacja na podstawie słynnego ciasta banoffee. Oprócz wersji klasycznej na blogu znajdziecie też wersję z malinami i czekoladą. Oczywiście wszystkie są ciastami bez pieczenia. Natomiast banoffee w szklankach jest chyba najbardziej zbliżony do wersji czekoladowej. Ze względu na polewę, która jest pomiędzy warstwami. Jednak polewa w tym deserze jest mocno odchudzona, co nie oznacza, że mniej pyszna. Jak to w taki deserach bywa można je komponować na dowolny sposób. Nie wiem jak dla was, ale jednak banany towarzystwie bitej śmietany i kakao zawsze się obronią 🙂

Banoffee w szklankach przepis na 7 porcji:

Składniki:

  • około 100 g herbatników maślanych lub innych ciastek
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 3 duże banany
  • sok z cytryny
  • 5 łyżek kakao
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki wody
  • kilka posiekanych orzechów do ozdoby

Wykonanie:

Herbatniki mielimy w blenderze na piasek lub po prostu drobno siekamy i przekładamy na spód pucharków. Do kakao dolewamy wody i syrop z agawy. Dokładnie mieszamy. Jeżeli sos czekoladowy ma być gęstszy to dodajemy jeszcze łyżkę kakao. Przelewamy go na ciasteczkowy spód. Banany kroimy w drobną kostkę i skrapiamy cytryną. Przekładamy na sos czekoladowy. Na końcu ubijamy śmietankę z łyżeczką cukru pudru i przekładamy na banany. Przyozdabiamy dowolnie i schładzamy minimum pół godziny w lodówce.

Z podanych składników zrobiłam 7 porcji. Jedna to 280 kcal.

banoffee
Banoffee w szklankach
deser
Prosty i szybki deser
prosty deser
Połączenie bananów, sosu czekoladowego i bitej śmietany
banoffee pie
Banoffee deser
deser w pucharku
Deser w pucharku

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

pięć + dwadzieścia =