Szykowałam tą kawę w zeszłym tygodniu i była taka piękna słoneczna pogoda, a dziś…. pada, ciemno i zimno, niestety. Ale mam nadzieję, że ładna pogoda jeszcze do nas wróci, a wtedy będziecie mogli skorzystać z tego przepysznego przepisu. Już od dłuższego czasu szukałam dobrego, ale szybkiego przepisu na kawę mrożoną. I w końcu znalazłam. Do kawy dodajemy banana, dzięki czemu nie musimy jej dosładzać. A do jej przygotowania potrzebny nam jest jedynie blender. Uważam, że jest to jedna z lepszych kaw mrożonych jakie piłam, pod warunkiem, że lubicie banany 🙂 Nawet mój mąż oblizywał się za smakiem 🙂
Składniki na 2 duże porcje:
– 1 duży banan
– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 1 łyżeczka kakao
– 300 ml zimnego mleka
– kostki lodu według uznania (dałam 6 sztuk)
– bita śmietana + wiórki czekoladowe do ozdoby
Kawę i kakao rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody i odkładamy ją do ostudzenia. Wszystkie składniki, włącznie z ostudzoną kawą) wlewamy do blendera i blendujemy do momentu dokładnego zmiksowania banana i rozkruszenia lodu. Przelewamy kawę do szklanek i dowolnie dekorujemy. U mnie była to bita śmietana i odrobina startej czekolady.
Jedna kawa bez bitej śmietany to porcja 200 kcal.
Smacznego!!!
Źródło wpisu: blog Definicja Smaku
6 komentarzy
Lena
10 sierpnia 2016 at 09:55Oby pogoda wróciła, bo chętnie napiłabym się takiej kawy! 🙂
Justyna
10 sierpnia 2016 at 12:31Oj ja też na to liczę 🙂 pozdrawiam
Andzia
11 sierpnia 2016 at 12:40Kawa smakuje super nawet w deszczową pogodę ?
Justyna
11 sierpnia 2016 at 13:01a wsumie to masz racje 🙂
Kalina
19 sierpnia 2016 at 13:00Chyba sobie zrobię z dodatkiem mix fix cao, bo tylko to mam w domu jesli chodzi o kakao, a reszta jest. Bo przepis pychota, mniam.
Justyna
19 sierpnia 2016 at 13:14Napewno i z kakao będzie pyszna. Polecam i pozdrawiam 🙂