Bez kategorii/ BEZY I CIASTA BEZOWE/ CIASTA I DESERY

Biszkopt z dwoma masami i bezą

Biszkopt z dwoma masami i bezą (4)Nie było mnie z wami przez krótką chwilę, ale mam całkiem dobre usprawiedliwenie: zmiana stanu cywilnego i związane z tym przygotowania. Teraz już wszystko wraca do normy więc wracam również do pysznych wypieków. I tak mam dla was ciasto, które miało być ciastem Casis, ale nim nie jest. W domu była nie ta konfitura, brak mascarpone i jeszcze kilka potknięć dlatego został: biszkopt czekoladowy, masa śmietanowa, krem custard i kakaowa beza. Połączenie bardzo smaczne, chociaż obiecałam sobie, że wrócę jeszcze kiedyś do pierwotnego planu, jaki miałam 🙂 Przepis na ciasto Casis znalazłam na blogu Zjem to!. Polecam serdecznie.

Składniki na blaszke 20×20 cm:

Biszkopt:

– 3 jajka (białka i żółtka osobno)

– 0,3 szklanki cukru

– 0,3 szlanki mąki

– 2 łyżki kakao

– 20 g startej czekolady

– ostudzona herbata zcytryną

Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka i nadal ubijmy. Na końcu dodajemy mąkę z kakao i startą czekoladę. Mieszamy. Pieczemy 35-40 min w 160 stopniach. Ostudzony biszkopt nasączamy herbatą cytryną.

Krem custard (wg Nigelli )

– 2 żółtka

– 1 całe jajko

– 250 ml śmietanki kremówki

– 3 łyżki drobnego cukru

Śmietankę podgrzewamy. Jajko, żółtka i cukier ubijamy trzepaczką. Gdy śmietana jest gorąca (ale nie może wrzeć) przelewamy ją do jajek stale mieszając trzepaczką. Myjemy garnek i przelewamy do niego spowrotem cały krem. Podgrzewamy stale mieszając, aż krem zgęstnieje (nie wolno gotować). Ściągamy z gazu i przekładamy do zimnej miski, czekamy aż ostygnie.

Beza:

– 2 białka

– 100 g cukru

– 0,5 łyżki mąki

– 0,5 łyżki kakao

Białko ubijamy. Dodajemy partiamy cukier. Ubijamy aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na końcu dodajemy mąkę i kakao deikatnie mieszając. Pieczemy 15 minut w 160 stopniach a następnie 30 minut w 90 stopniach. Odstawiamy do ostudzenia. Muszę przyznać że nie byłam zbyt zadowolona z tej bezy. Była zbyt „ciągnąca” i gumowata. Zmiękła dopiero następnego dnia.

Dodatkowo:

– 250 g konfitury wiśniowej

– 250 ml śmietanki kremówki 36% + łyżeczka cukru. Śmietankę ubijamy z cukrem.

Na biszkopt przekładamy konfiturę, następnie krem cusard i bitą śmietanę. Na wierzch kładziemy bezę.

Biszkopt z dwoma masami i bezą (2)

Biszkopt z dwoma masami i bezą (1)

 

Smacznego!!!

 

You Might Also Like

22 komentarze

  • Reply
    ~Słodkie Abstrakcje
    24 kwietnia 2015 at 10:15

    Uwielbiam wszelkiego rodzaju biszkopty 🙂 Tego także z chęcią bym spróbowała 🙂 Piękna kompozycja!

  • Reply
    ~tss
    25 kwietnia 2015 at 08:40

    Przy okazji polecam budyń czekoladowy – http://www.stachurska.eu/?p=14718 , na „mniejsze okazje”. Bez czekolady można dodać trochę wanilii i będzie waniliowy.

  • Reply
    ~Gość
    25 kwietnia 2015 at 08:49

    Rewelacyjny biszkopt. Polecam prosty tort śliwkowy
    http://inews.com.pl/WordPress3/tort-sliwkowy/

  • Reply
    ~elwirski
    25 kwietnia 2015 at 08:55

    całkiem fajnie to wyszło:)
    http://elwirski.blogspot.com

  • Reply
    ~Buster
    25 kwietnia 2015 at 10:30

    Wygląda bardzo apetycznie, cóż byśmy poczęli bez kobiet 😀

    http://www.buster.pw/buster-na-porodowce/

  • Reply
    ~Zakątek Smakosza
    25 kwietnia 2015 at 12:39

    mniam wygląda bardzo smacznie 🙂

  • Reply
    ~UlubionePrzepisyBarbary
    25 kwietnia 2015 at 13:37

    Jedna z moich ulubionych smaków:-)
    Jeśli lubisz czekoladowe to zapraszam na propozycję ciacha bez mąki, z bitą śmietaną w rolach głównych:-)
    http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2014/02/kretowisko.html
    Zapraszam i pozdrawiam słonecznie

  • Reply
    ~UlubionePrzepisyBarbary
    25 kwietnia 2015 at 13:38

    Jedno z moich ulubionych smaków:-)
    Jeśli lubisz czekoladowe to zapraszam na propozycję ciacha bez mąki, z bitą śmietaną w rolach głównych:-)
    http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2014/02/kretowisko.html
    Zapraszam i pozdrawiam słonecznie

  • Reply
    ~bułka z chlebem
    25 kwietnia 2015 at 21:07

    Wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia :))) a w prezencie pyszny deser Anna z kremem custard 🙂
    http://bulkazchlebem.pl/deser-anna

    • Reply
      Justyna
      26 kwietnia 2015 at 12:40

      Dziękuje serdecznie:-)

  • Reply
    ~Twój Raj
    26 kwietnia 2015 at 12:10

    Biszkopcik wygląda znakomicie a i smakuje patrząc na składniki pewnie rewelacyjnie, mniam mniam !!!!

  • Reply
    ~kakusia
    2 maja 2015 at 18:01

    Ciasto na zdjęciu wygląda pięknie a w rzeczywistości u mnie: ciasto nie urosło i nie jest tak czekoladowe jak na zdjęciu, dopiero po dodaniu proszku do pieczenia urosło ale kolor po 3 łyżkach kakao ten sam. Krem 2 razy się zważył choć nie było wrzenia. Beza też nie jest taka ciemna jak na zdjęciu. Zmodyfikowałam i wyszło pyszne.

    • Reply
      ~kakusia
      2 maja 2015 at 18:04

      Jeszcze jedno nie zajmuje się nacodzień ciastami ale mogłoby być dokładniej opisane np: na czym rozłożyć beze?

      • Reply
        Justyna
        3 maja 2015 at 12:44

        Dziękuje za konstruktywne uwagi:-) Wezmę to następnym razem pod uwagę. Pozdrawiam

    Leave a Reply

    trzynaście + 4 =