Bez kategorii/ CIASTO FRANCUSKIE/ DESERY/ PRALINY, CIASTECZKA i MUFFINY

Palmiery cynamonowe

Palmiery cynmonowe (2)Pycha ciastka z ciasta francuskiego do wykonania w ekspresowym tempie ale pod jednym warunkiem: trzeba lubie膰 cynamon 馃檪 A ja uwelbiam wi臋c da艂am du偶o wi臋cej ni偶 w przepisie. A przepis znalaz艂m na stronie Moje Wypieki. Ciasteczka wychodz膮 przepyszne zar贸wno naciep艂o jak i na zimno. I tak jak ju偶 wspomnia艂am, nie wymagaj膮 du偶ego po艣w臋cenia, a sk艂adniki ograniczamy do 3 sztuk 馃檪 Polecam serdecznie

Sk艂adniki na 14 sztuk, o grubo艣ci takiej jak n zdj臋ciach (oko艂o 1-1,5 cm):

– arkusz ciasta francuskiego

– 1/3 szklanki cukru (najlepiej drobnego)

– 2 艂y偶ki cynamonu

Blaszk臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Cukier 艂膮czymy z cynamonem, mieszaj膮c oba sk艂adniki. Ciasto rozwijamy i rozk艂adamy mieszank臋 cukru i cynamonu na ca艂ej jego powierzchni. Oba kr贸tsze boki zwijamy do 艣rodka, do momentu ich zetkni臋cia si臋 ze sob膮. Ciasto tniemy na kawa艂ki grubo艣ci oko艂o 1-1,5 cm i uk艂adamy na blasze. Pieczemy 15 minut 聽– do z艂otego koloru (w po艂owie pieczenia obracamy ciastka). Studzimy na kratce.

Jedno ciastko to oko艂o 90 kcal.

Palmiery cynmonowe (1)

Palmiery cynmonowe (3)Smacznego!!!

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply