Biorąc pod uwagę czekoladocholika którego mam w domu, dawno już nie było na blogu czekoladowych wypieków. Dlatego dziś jeden z najlepszych przedstawicieli wypieków czekoladowych czyli brownie. Uwialbiamy te ciasta, a tym razem wyszło ono naprawdę idealne: zbite, wilgotne i przepysznie czekoladowe. Zazwyczaj brownie wystarczy nam samo w sobie, ale dziś dodałam do niego bitą śmietanę i owoce. Całość pasowała do siebie świetnie, a maliny i borówki bardzo dobrze skomponowały się z czekoladą i bitą śmietaną. Co tu dużo mówić, trzeba spróbować 🙂 Polecam serdecznie
Składniki na blaszke 20×20 cm:
Brownie: przepis ten sam co tutaj
– 120 g czekolady gorzkiej (70% kakao)
– 120 g masła
– 3 jajka
– 100 g cukru
– 50 g mąki
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, gęstą i puszystą masę. Na końcu dodajemy mąkę i ostudzoną czekoladę i miksujemy na najniższych obrotach do momentu połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 15-20 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku do 180 stopni. Odkładamy do ostudzenia.
Dodatkowo:
– 250 ml śmietanki kremówki 36% + łyżeczka cukru pudru
– owoce: u mnie około 200 g borówki i 100 g malin
Kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem i przekładamy na ostudzony spód brownie. Na końcu dekorujemy wszystko owocami.
Z foremki wykroiłam 14 porcji. Jedna to około 250 kcal
Smacznego!!!
18 komentarzy
prawdziwy facet
14 września 2015 at 10:23No i to rozumiem. Do zjedzenia. A nie jakieś tam paskudztwa fit z owsa. Pozdrawiam.
Justyna
14 września 2015 at 11:32Już dawno się tak nie uśmiałam czytając komentarz:-) Pozdrawiam serdecznie
~gin
15 września 2015 at 11:25Konsystencja tego brownie jest olśniewająca, musiało smakować jak marzenie 🙂
~kuczi
29 października 2015 at 22:06witam, na jakim programie piec brownie? co zrobić żeby wyszło właśnie takie ciasto – chodzi mi o konsystencje .
Justyna
30 października 2015 at 08:24Mój piekarnik ma grzałkę od góry, ale piekłam już też w piekarniku z grzałką od dołu. Zawsze wychodzi. Moim zdaniem najlepsza jest jednak opcja góra-dół. Konsystencja to kwestia wyczucia piekarnika. Zdarzyło mi się już piec 5 minut dłużej i ciasto już nie było takie maziste. Najlepiej wstawić ciasto do dobrze nagrzanego piekarnika i nie piec dłużej niż 20 min. Pozdrawiam serdecznie.
~kuczi
29 października 2015 at 22:07a może być czekolada mleczna?
Justyna
30 października 2015 at 08:21Do brownie najlepiej używać gorzkiej czekolady. Cukier równoważy smak, zapewniam, że ciasto wyjdzie i tak słodkie.
~kuczi
31 października 2015 at 12:00witam, proszę o szybką poradę, piekłam 18 minut. zostawiam na 5minut w uchylonym piekarniku i wyciągać go albo może przykryć czymś?
Justyna
31 października 2015 at 15:11Przykro mi, że nie udało mi się odpowiedzieć na czas. Jak wyszło?
~kuczi
31 października 2015 at 19:06witam witam, wyszło bardzo dobrze jak twierdzi rodzina 😉 wilgotne w środku i intensywnie czekoladowe a z góry suche . do tego dodałam ubita śmietankę z odrobiną cukru pudru i 'ziarenka’ grapefruita na wierzch połączenie przepyszne . także po raz kolejny cudny przepis 😉 pozdrawiam. i będę testować kolejne przepisy 😉
ps: Pani rafaello na krakersach już na dobre zostało wpisane w obowiązkowe ciasto na specjalne okazje 😉
Justyna
31 października 2015 at 21:58Cieszę się, że smakowało:-) Mam na imię Justyna, nie trzeba się zwracać do mnie tak oficjalnie:-) Pozdrawiam serdecznie
Hania Maury
23 marca 2020 at 19:20Czy jak zwiększam składniki o 1/4 , bo mam większą tackę, , wiem że np. z czekoladą będzie łatwo, ale czy mam dać 3 jajka czy 4 ? Bo raczej nie 3 1/4 chyba że mam to jakoś podzielić?
Ps: Proszę o szybką odpowiedź. I mam jeszcze pytanko czy to ma być mąka pszenna?❤️❤️❤️
Justyna
23 marca 2020 at 21:10Cześć, tak może być mąka pszenna. Polecam dać 4 jajka jeżeli są mniejsze lub 3 jeżeli są duże. Pozdrawiam
Hania Maury
24 marca 2020 at 17:48Bardzo dziękuję że tak szybko odpisałaś. Mam nadzieję że jak zaraz będę robić browni to wyjdzie tak samo dobre jak twoje❤️❤️❤️
Aneta
2 czerwca 2020 at 16:53Czy mogę użyć innej mąki? Chciałabym zrobić Brownie na urodziny a niestety mam siostrę z celiakia.
Justyna
3 czerwca 2020 at 20:50Oczywiście, że możesz użyć innej. Możesz zastąpić mąkę nawet zmielonymi migdałami 🙂
Edyta
28 listopada 2020 at 20:25Najlepsze brownie! Dziękuję za przepis ?
Justyna
29 listopada 2020 at 08:38Bardzo się cieszę i pozdrawiam 🙂