Brownie z borówkami i kremem to jedno najlepszych połączeń smakowych. Idealnie przygotowane brownie, które jest ciastem czekoladowym. Do tego klasyczna masa z mascarpone i bitej śmietanki w połączeniu z borówką. Masy przełożone są warstwą biszkoptów nasączonych w kawie. Czyli mamy czekoladę, krem, borówki i jeszcze kawę. Ciasto pomimo czekolady jest idealne na ciepłe dni ponieważ po schłodzeniu jest fajnie orzeźwiające. Brownie wyszło wręcz idealne do tego ciasta: wciąż mokre ale już na tyle zwarte żeby utrzymać górne warstwy ciasta. Co mogę napisać? Koniecznie musicie to ciasto zrobić, obiecuję, że będziecie zadowoleni.
Brownie z borówkami i kremem, przepis na blaszkę 20×20 cm:
Brownie:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 120 g masła
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżka kakao
- 50 g mąki
Czekoladę wraz z masłem roztapiamy i odkładamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na gęstą pianę. Dodajemy lekko ostudzoną czekoladę i delikatnie miksujemy lub mieszamy masę szpatułką. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i kakao. Mieszamy jeszcze raz szpatułką. Masę wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 min w 180 stopniach. Studzimy
Masa:
- 400 g mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 250 g borówki
- szklanka zaparzonej i ostudzonej kawy
- biszkopty podłużne (ok 15 sztuk)
Kawę zaparzamy i odstawiamy do ostudzenia. W misce umieszczamy: mascarpone, śmietankę i cukier puder. Miksujemy do momentu połączenia się składników i powstania kremu. Nie dłużej, żeby masa się nie zważyła.
Na ciasto wykładamy połowę kremu i gęsto wciskamy w niego borówki. Biszkopty maczamy w kawie i układamy na kremie. Wykładamy resztę kremu i na wierzchu układamy resztę borówek. Schładzamy minimum 2 godziny w lodówce.
Mimo, że ciasto wygląda pracochłonnie to zapewniam was, że jest proste i bardzo szybkie w przygotowaniu.
Smacznego!!!
Justyna
11 komentarzy
Delektujemy
18 sierpnia 2022 at 16:06Prawdziwa piękność:D Połączenie brownie z kremem wygląda niezwykle apetycznie! I jeszcze te borówki:)
Justyna
18 sierpnia 2022 at 16:57Dokładnie. Jak dla mnie połączenie idealne. Chociaż maliny też byłyby tu świetne 🙂
Ok
19 sierpnia 2022 at 15:41Gdzie można kupić mascarpone?
Justyna
21 sierpnia 2022 at 10:54W każdym dyskoncie i większości sklepach z nabiałem. Zazwyczaj gdzieś pomiędzy jogurtami, a serkami (twarożkami)
Anon
20 sierpnia 2022 at 05:16Czy można wykonać Brownie z mlecznej czekolady?
I czy trzeba 200g czy można mniej ?
Justyna
21 sierpnia 2022 at 10:56Przyznaje szczerze, że nigdy z mlecznej nie próbowałam. Na pewno ciasto wyjdzie ale będzie miało inną konsystencję ponieważ czekolada mleczna inaczej się rozpuszcza. Jeżeli dasz mleczną i dasz jej mniej to zmniejsz ilość cukru w przepisie, a także dodaj więcej mąki (tak ze 2-3 łyżki)
Anon
21 sierpnia 2022 at 17:20Aha dobrze,dziękuję. Raczej ciężko będzie mi dobrze dobrać proporcje do modyfikacji …. hehe .
Mariola
25 sierpnia 2022 at 19:55Witam czy można zwiększyć składniki ,żeby ciasto było większe ,dziękuję za odpowiedź ,wygląda smakowicie♥️😋
Justyna
27 sierpnia 2022 at 09:07Oczywiście, że można. Tylko wtedy zwiększyłabym czas pieczenia o jakie 5-10 min żeby dopiekło się w środku 🙂 Pozdrawiam
Angelika
15 czerwca 2023 at 21:43Witam,
Ciasto wygląda obłędnie. Proszę tylko o porady, ponieważ nie jestem pewna czy dobrze rozumiem. Czy mówiąc o ubiciu jajek chodzi o ubicie piany z białek i dodanie żółtek? Czy po prostu ubijać całej jajka z cukrem? I jak to wygląda z masą? Zaczynamy od ubicia śmietany i później dodajemy mascarpone? Dziękuję ogromnie za odpowiedzi i pozdrawiam 🙂
Justyna
16 czerwca 2023 at 09:30Cześć Angelika, odpowiadając na pytania: ubicie jajek czyli całe jajka z cukrem, bez rozdzielania. A jeśli chodzi o masę to tutaj również nic nie oddzielamy. Serek i śmietankę wrzucamy razem do miski i razem miksujemy. Krem powinnien być gęsty ale nie sztywny 🙂 Smacznego !!