Chałka drożdżowa to dla mnie nowość. W sensie jeszcze nigdy jej nie robiłam. Okazuje się, że mając dobry przepis wcale nie jest to takie trudne :-). Z podanych składników wyszła mi jedna chałka olbrzym oraz druga mniejszych rozmiarów. Uważam, że chałka jest wypiekiem dość prostym ale jak to przy ciastach drożdżowych dość czasochłonnym. Za to cały trud rekompensuje jej smak. Ja wcinałam bez niczego. Mąż nakładał masełko 🙂 Każdy miał swój sposób. Podsumowanie jest jedno: pyszności 🙂
Chałka drożdżowa składniki na 2 sztuki:
- 25 g drożdży świeżych (lub 7-10 g suchych)
- 70 g cukru
- 250 ml mleka
- 500 g mąki plus troszkę do podsypywania gdyby się kleiła
- 70 g masła
- 2 jajka (1 do ciasta i jedno do posmarowania)
- szczypta soli
Masło rozpuszczamy. Mleko podgrzewamy (nie może być gorące). Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże oraz 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po około 20 min zaczyn powinien „ruszyć” czyli podwoi lub nawet potroi swoją objętość. Wówczas dodajemy do niego wszystkie składniki i miksujemy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i łatwo będzie odchodzić od miski. Po raz kolejny przykrywamy miskę i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy. Gdyby się kleiło można dodać odrobinę mąki. Ciasto podzieliłam na 2 części. Jedną większą a drugą mniejszą. Każdą część podzieliłam na 4 i na blacie podsypanym mąką rolowałam z nich wałeczki. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i już na blaszce zaplotłam warkocza. Chałki przykryłam na 30 minut do wyrośnięcie. W tym czasie przygotowałam kruszonkę.
Kruszonka:
- 30 g cukru
- 90 g mąki
- 60 g zimnego masła
Cukier łączę z mąką. Dorzucam pokrojone w kawałki zimne masło i zagniatam pomiędzy palcami, aż masło całkowicie oblepi mąkę z cukrem tworząc kruszonkę.
Po 30 minutach smaruje chałkę rozbełtanym jajkiem i posypuję kruszonką. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 25-30 minut.
Smacznego!!!
Justyna
PS. Źródło przepisu Odżywiaj się zdrowo
No Comments