Bez kategorii/ BEZY I CIASTA BEZOWE/ CIASTA I DESERY/ CIASTA KRUCHE I TARTY

Kokosanki na kruchym cieście

kokosanki

Kokosanki na kruchym cieście robiłam jakoś tak bez przekonania. Zupełnie nie potrzebnie. Ciasto jest strzałem w dziesiątkę. Jest proste w wykonaniu a smakuje niesamowicie. Do ciasta wykorzystałam dżem borówkowy. Ale podejrzewam, że prawie każdy będzie tu pasował. Najważniejsze, żeby był gęsty i żeby nie miał bardzo dużo cukru, bo wtedy całość wyjdzie za słodka. Tak samo odpowiednie będą powidła. Im większą blaszkę wybierzecie tym ciasto kruche wyjdzie niższe. Ta 20×30 cm wydaje mi się najbardziej optymalna.

Kokosanki na kruchym cieście, przepis na blaszkę 20x30cm:

Ciasto półkruche:

  • 350 g mąki
  • 80 g cukru pudru
  • 180 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego)

Dodatkowo:

  • ok 150-200 g gęstego dżemu borówkowego (lub innego)
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 3 białka
  • 120 g drobnego cukru
  • szczypta soli

Wykonanie:

Ciasto. W misce łączymy mąkę oraz cukier. Dodajemy zimne masło. Zagniatamy do momentu powstania kruszonki. Dodajemy żółtka i jogurt. Zagniatamy do momentu uzyskania elastycznego ciasta. Można lekko podsypać mąką gdyby bardzo się kleiło. Ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Po tym czasie wykładamy foremkę papierem do pieczenia. Wałkujemy ciasto i przekładamy do foremki. Ciasto będzie miało grubość. około 3-5 mm. Na czas przygotowania bezy wstawiamy foremkę do lodówki.

Białka ubijamy wraz z solą. Do ubitych łyżka po łyżce dodajemy cukru. Miksujemy, aż skończy się nam cukier, który z kolei rozpuści się w masie białkowej (nie będzie wyczuwalny pod palcami). Trwa to około 15 min. Do takiej masy dodajemy wiórki i mieszamy szpatułką. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Na ciasto wykładamy dżem/powidła, a następnie masę wiórkową. Pieczemy 30 min w 180 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy 10 min. A dalej zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy kolejne 10-15 min (beza musi być sucha). Kroimy po wystudzeniu ciasta.

kokosanki na kruchym cieście
Kokosanki na kruchym cieście
kokosanki
Pyszne ciasto z kokosem
ciasto kruche
Beza kokosowa na cieście kruchym
ciasto na święta
Idealne ciasto na święta
proste ciasto
Kokosanki na kruchym cieście to proste i szybkie ciasto

Smacznego!!!

Justyna

Ps. Przepis znalazłam na blogu mojewypieki.com

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

osiem + 13 =