Ciasto czekoladowe bez mąki znalazłam na blogu Mój przepis na życie. Ciasto w konsystencji dość mocno przypomina wilgotne i ciężkie brownie co automatycznie (jak dla mnie) przemawia na jego korzyść. Dodałam do niego banany, które ostatnio królują u mnie w lodówce oraz klasyczny krem z mascarpone i bitej śmietany. Ciasto jest naprawdę proste do wykonania, a dodatki dają nam możliwość wielu wariantów: można wybrać dowolne owoce lub ewentualnie je pominąć, można je umieścić pomiędzy ciastem a kremem lub na kremie, z kremu w zasadzie też można zrezygnować 🙂 Tak więc: do dzieła!!!
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
Ciasto:
– 180 g czekolady gorzkiej (70%) – można połączyć pół na pół z mleczną
– 60 g cukru
– 60 g masła
– 4 jajka (białka i żółtka osobno)
– szczypta soli
– łyżka oleju
Czekoladę, masło oraz olej rozpuszczamy w garnuszku z grubym dnem, dobrze mieszamy i odkładamy do lekkiego ostudzenia. 3 białka ubijamy wraz ze szczyptą soli, do ubitej piany dodajemy powoli cukier i ubijamy do momentu, aż będzie gęsta i lśniąca. Żółtka i pozostałe białko dokładnie roztrzepujemy i dodajemy do masy białkowej ciągle ubijając. Miksujemy jeszcze 2 minuty. Na końcu dodajemy czekoladę i ostatni raz, krótko misujemy. Przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do piecznia i wstawiamy do piekarnika na 30 min, temperatura 180 stopni. Ciasto po ostudzeniu opadnie pozostwiając wgłębienie idealne na krem lub owoce.
Krem
– 250 g mascarpone
– 150 ml śmietanki kremówki
– 1,5 łyżki cukru pudru
– 1 mały banan.
– łyżka kakao
Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem i łączymy z mascarpone. Banana kroimy w plasterki, układamy na cieście i wykładamy masę śmietanową. Całość przyozdabiamy kakao i wkładamy do lodówki, by masa się dobrze schłodziła.
Z foremki wykroiłam 10 porcji. Jedna to 347 kcal.
43 komentarze
~gin
6 października 2014 at 16:57Obłędnie czekoladowe, idealne na jesienną chandrę 🙂
~Obżarciuch
10 października 2014 at 14:29znakomity przepis na ciasto 🙂 i do tego te banany 🙂 uwielbiam takie 🙂 zobacz też mój tort bananowy
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/08/bananowiec.html
~adi
10 października 2014 at 14:57Super propozycja.
Polecam ciasto Stefanka:
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/10/ciasto-stefanka.html
~KuchniaBezGlutenu
10 października 2014 at 15:48pyszne ciasto!
http://kuchniabezglutenu.blogspot.com.es/2014/08/ciasto-sezamowo-kokosowe.html
~ania
10 października 2014 at 21:15pyszne wyszło to ciasto, dodam do moich planów, ja polecam zrobić wlasne domowe sery, wino, cydr lub miód pitny http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
~Ewi
26 października 2014 at 09:24Efektowne ciasto. Zapraszam na bloga z domowymi pomysłami http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
~Deser
26 października 2014 at 11:56Ponad 330 domowych ciast
http://www.przepis-kulinarny.pl/
~klara
10 października 2014 at 15:54świetnie wyszło. musi być pyszne.
http://ocetjablkowy.blog.pl
~Kopalnia Smaku
11 października 2014 at 07:14podzielam opinię:) i zapraszam do siebie na muffinki marchewkowe: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/137-100120-bezglutenowe_muffinki_marchewkowe.html
~Deser
10 października 2014 at 18:28Znakomity przepis na ciasto bez mąki. Zapraszam też na pyszne domowe ciasta http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
~mkr
10 października 2014 at 14:48Pysznie się prezentuje ,
zapraszam na bardzo łatwy orzechowiec
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/11/orzechowiec.html
pozdrawiam
~Gość
26 października 2014 at 07:35Świetnie wygląda.
Polecam proste ciasteczka
http://inews.com.pl/WordPress3/ciasteczka-czekoladowe
~Grzegorz
10 października 2014 at 15:57Interesujący deser, szczególnie dla osób lubiących czekoladę- czyli dla mnie. A o której godzinie najlepiej je zjeść, żeby zachować sylwetkę –> odpowiedź jest tu http://biology.blog.pl/2014/09/09/nietylko-co-ale-i-kiedy-jemy/
Justyna
10 października 2014 at 17:26Pewnie rano 🙂 Ale chetnie sprawdze:-)
~dobre-rady-pomoc
10 października 2014 at 17:45Jak zawsze przepis świetny a ciasto wygląda obłędnie, zjadłabym go z miłą chęcią:-D
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/02/ciasto-rafaello-kokosowe-na-krakersach.html
~Ewa gotuje
10 października 2014 at 18:30Super te mascarpone wygląda jak ptasie mleczko. Zapraszam na mojego bloga z pysznymi ciastami http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
~Ewa
10 października 2014 at 19:12Ciasto wygląda wspaniale , bardzo smakowicie )
Pyszności ….
~bułka z chlebem
10 października 2014 at 20:27Wow, jakie smakowite ciasto, do siebie zapraszam na inne ciasta i desery 🙂
http://bulkazchlebem.pl/tematy/ciasta-i-desery
~vbenita
11 października 2014 at 20:15Po co w tym cieście olej?
Justyna
11 października 2014 at 22:34Olej był użyty w oryginalnym przepisie, w którym nic nie zmieniałam. Myślę, że chodzi o zróżnicowanie tłuszczy jakie dodajemy do wypieku, oraz o dodatkowy efekt „wilgotnego ciasta”. Jeżeli zamienisz olej na doodatkowe masło, ciasto również wyjdzie. Pozdrawiam
~Kaja
11 października 2014 at 23:15Kiedy zacząć dodawać mascarpone do kremówki? W trakcie ubijania czy już do ubitej i nadal miksować?
Justyna
12 października 2014 at 08:09Należy najpierw ubić kremówkę i do ubitej dodać mascarpone. Proszę pamiętać żeby nie miksować całośći zbyt długo. Pozdrawiam
~mala
21 października 2014 at 10:37Dobre aczkolwiek ciasto wszło mi bardzo scisłe wręcz twardawe ma takie być???
Justyna
21 października 2014 at 23:13Ciasto powinno być miękkie. Prawdopodobnie zbyt długo czekałaś z wyjęciem go z piekarnika. Ja pod koniec pieczenia obserwowałam ciacho 🙂 Polecam następnym razem piec krócej:-) Pozdrawiam
~Ewcia
26 października 2014 at 09:21Super ciasto. Bardzo ładnie wygląda, zapraszam do siebie na bloga z pysznymi pomysłami http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
~LINDZIA
26 października 2014 at 13:05Czy można coś dać zamiast mascarpone??
Justyna
26 października 2014 at 19:33Można użyć sera ricotta lub zmielonego twarożku. Gdyby jednak masa była zbyt rzadka należy dodać żelatynę. Można również zrezygnować z jakiegokolwiek serka i zrobić masę tylko z bitej śmietanki. Pozdrawiam serdecznie
~LINDZIA
29 października 2014 at 18:48Bardzo dziękuję za odp:)
~Deser
26 października 2014 at 13:56Zapraszam na wspaniałe ciasta domowe http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
~ania
26 października 2014 at 20:41Mmmm, koniecznie wypróbuję! Jestem słodyczociastoholikiem, ale wręcz nienawidzę piec. No ale ten przepis sobie zapisałam, bo wygląda na ten typ ciast, które kocham najbardziej – mokre, ciężkie i jeszcze najlepiej z leciutkim zakalcem:)
P.S. Przykre, że zamieszczają tu komentarze sami blogerzy kuchenno-słodyczowi, którzy tylko szukają okazji, żeby zareklamować swojego bloga cudzym kosztem. Strasznie to żenujące…
Justyna
26 października 2014 at 22:09Ciasto polecam serdecznie, powinno posmakować:-) A co do pozostałych blogerów… no cóż, dobrze że jest garstka odwiedzających naprawdę zainteresowanych samych ciastem:-) Pozdrawiam serdecznie
~Kornelia
29 października 2014 at 16:21właśnie wcinam!jest wspaniałę, nigdyw życiu tak pysznego,mokrego czekoladowego nie jadłam jak to!a masa to też niebo w gębie 😀 dzięki za przepis!
Justyna
29 października 2014 at 23:24Bardzo się cieszę że smakowąło. Pozdrawiam serdecznie
~Smakoszka
31 października 2014 at 15:18Ciasto jest przepyszne, naprawdę polecam. Piekłam już kilka razy. Mam tylko pytanie, jak zwiększać składniki żeby zrobić to ciasto na wiekszej blaszce? Przyznam się że już próbowałam, zwiększyłam ilość jajek, ilość czekolady i masła, ale dwa razy nie wyszło takie super jak z orginalnego przepisu. Dodam, że nie używam w tym cieście oleju. Może to błąd? pozdrawiam
Justyna
31 października 2014 at 21:40Polecam użycie oleju, ponieważ daje on ciastu między innymi odpowiednią strukturę. Netomiast jeżeli chodzi o przeliczenie składników polecam stronę Moje Wypieki gdzie jest świetny przelicznik: wystarczy podać wymiary foremki początkowej oraz taką na jaką chcemy przeliczyć no i oczywiście składniki. Przelicznik, z którego zresztą zawsze korzystam, znajdziesz tutaj: http://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek Pozdrawiam serdecznie
~Smakoszka
5 listopada 2014 at 18:20dziękuję za odpowiedź, bardzo przydatna strona. pozdrawiam:-)
~Gość
11 listopada 2014 at 16:55Ciasto upiekłam, nie wygląda tak jak na zdjęciu 🙁 jest płaskie. Mam nadzieję że chociaż w smaku będzie ok.
~mmagic
20 listopada 2014 at 11:04Zrobiłam. Jest pyszne , gorzkoczekoladowe, takie jak ma byc a na dodatek zaskakująco łatwe w produkcji .
Nie miałam mascarpone , za to miałam świeze maliny i bardzo gęstą , niekwaśnią śmietanę . Powstał pyszny sos malinowy i wspaniale sie skomponował.
Bardzo dobry przepis. Polecam kazdemu i dziękuję autorce. :-)))
Justyna
20 listopada 2014 at 12:59Bardzo sie cieszę że smakowało i polecam sie na przyszłość, a z sosem malinowym musiało być pysznie:-)
~paulina
5 stycznia 2015 at 14:14Bardzo podoba mi się ten przepis:) chciłabym je zrobic:) mam pytanie: w jak duzej formie i o jakim ksztalcie pieklas to ciasto? Pozdrawiam
Justyna
5 stycznia 2015 at 19:37Ciasto piekłam w okrągłej tortownicy o średnicy 20 cm. Pozdrawiam
~Beata
9 stycznia 2015 at 14:28Ciasto jest naprawdę świetne! We wtorek zrobiłam 1-szy raz, dziś drugi – właśnie schładza się w lodówce.
Justyna
9 stycznia 2015 at 15:01Bardzo sie cieszę, że smakowało i polecam się na przyszłość:-)