Ciasto francuskie z kremem i owocami to pomysł na przepyszne szybkie, słodkości. Do tego bardzo proste w wykonaniu, a jednocześnie bardzo efektownie wyglądające. Deser przygotowałam z jednego blatu ciasta francuskiego jednak ciastka wykroiłam na dwa sposoby. Dzięki temu mamy ciastka w kształcie prostokątów oraz trójkątów. Do przyozdobienia kremu użyłam jagód. Ale jak w większości tego typu deserów owoce można użyć dowolne. Można również całkowicie z nich zrezygnować na rzecz: orzechów, czekolady, karmelu, rodzynek itp.
Ciasto francuskie z kremem i owocami, przepis na 12-13 porcji (ilość zależna od wykrojonych przez was porcji):
- płat ciasta francuskiego (mój miał 275 g)
- 1 jajko (wystarczy nawet mniej, jeśli wam po czymś zostało)
Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy w prostokąty lub kwadraty w taki sposób aby prostokąt można było złożyć na pół i nadal będzie miał kształt prostokąta, a kwadrat po złożeniu zostanie trójkątem. Sklejane brzegi smarujemy od wewnątrz jajkiem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i jeszcze raz smarujemy jajkiem, tym razem całą wierzchnią powierzchnię ciasta. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 min w 190 stopniach do momentu ładnego zarumienienia ciasta. Po wystudzeniu ciasta nacinamy je nożem w miejscach wcześniejszego łączenia.
Krem:
- 200 g serka mascarpone
- 180 ml śmietanki kremówki 30%
- 1,5 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy do momentu powstania jednolitego, gęstego kremu. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka. Można również nakładać go po prostu łyżką
Dodatkowo:
- około 200 g dowolnych owoców lub frużeliny. Część owoców rozgniotłam widelcem. Wymieszałam z pozostałymi.
Każde ciastko wypełniamy wewnątrz kremem. Na wierzch kremu wykładamy po czubatej łyżeczce owoców i ewentualnie przyozdabiamy np. płatkami migdałowymi. Deser podajemy natychmiast lub trzymamy w lodówce.
Smacznego!!!
Justyna
No Comments