Bez kategorii/ BEZ PIECZENIA/ CIASTA I DESERY/ CIASTA Z OWOCAMI

Ciasto bez pieczenia ze świdośliwą

Ciasto bez pieczenia ze świdośliwą, a to ci dopiero niespodzianka. Wiem, że nie każdy z was zna świdośliwę dlatego spokojnie można ją t zastąpić porzeczką czy borówką. Lub gotowymi powidłami. Bo tak też było i u mnie. Świdośliwę dostałam od sąsiadki w postaci konfitury. Swoją drogą jest to przepyszny i bardzo zdrowy owoc. Ciasto robiłam w zasadzie pod tą konfiturę, a do jego wykonania wykorzystałam przepis na ciasto Malakoff, które jest już na blogu. Popełniłam tu jeden mały błąd, ale na szczęście wybaczalny 🙂 Trochę za długo moczyłam biszkopty w kawie, w szczególności w tej warstwie dolnej. Dlatego spód trochę zbyt bardzo mi się rozmiękł. Ale dla fanów kawy nie było to żadną pomyłką 🙂

Ciasto bez pieczenia ze świdośliwą, przepis na foremkę 20×20 cm:

Masa budyniowa:

  • 200 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru
  • opcjonalnie cukier waniliowy
  • łyżka soku z cytryny

Szklankę mleka wraz z cukrami zagotować. W naczyniu połączyć: żółtka, mąki, resztę mleka, śmietankę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać (lub nawet zblendować), żeby nie było grudek i przelać do gotującego się mleka. Zmniejszyć gaz i podgrzewać. Mieszamy cały czas, żeby masa nie przywarła do garnka. Podgrzewamy do momentu zagotowania i zgęstnienia masy. Garnek ściągamy z palnika, przykrywamy masę folią spożywczą i chłodzimy. Po tym czasie miksujemy miękkie masło i łyżka po łyżce dodajemy budyniu.

Dodatkowo:

  • 200 g podłużnych biszkoptów (u mnie wyszły dwie warstwy po 12 sztuk każda)
  • ok. 200 g konfitury ze świdośliwy
  • 2 szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy
  • 2-3 garście płatków migdałowych

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Każdego biszkopta moczymy po 1-2 sek w kawie i układamy na dnie. W miejscu łączeń biszkoptów układamy konfiturę. Przykrywamy połową masy. Znów biszkopty nasączone w kawie, konfitura i reszta kremu. Migdały podprażamy na suchej patelni, do momentu zarumienienia i posypujemy nimi ciasto po wierzchu. Minimum 2 godziny chłodzimy w lodówce.

Ciasto bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia ze świdośliwą
prosty przepis na ciasto
Prosty przepis na ciasto
świdośliwa
Krem budyniowy z masłem i owoce
Ciasto bez pieczenia
Przepis na proste ciasto bez pieczenia

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

czternaście + dwadzieścia =