Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTO FRANCUSKIE/ CIASTO NA NIEDZIELĘ - SZYBKIE I ŁATWE/ DESERY/ PRALINY, CIASTECZKA i MUFFINY

Ciasto francuskie z kremem i owocami

Ciasto francuskie z kremem i owocami to pomysł na przepyszne szybkie, słodkości. Do tego bardzo proste w wykonaniu, a jednocześnie bardzo efektownie wyglądające. Deser przygotowałam z jednego blatu ciasta francuskiego jednak ciastka wykroiłam na dwa sposoby. Dzięki temu mamy ciastka w kształcie prostokątów oraz trójkątów. Do przyozdobienia kremu użyłam jagód. Ale jak w większości tego typu deserów owoce można użyć dowolne. Można również całkowicie z nich zrezygnować na rzecz: orzechów, czekolady, karmelu, rodzynek itp.

Ciasto francuskie z kremem i owocami, przepis na 12-13 porcji (ilość zależna od wykrojonych przez was porcji):

  • płat ciasta francuskiego (mój miał 275 g)
  • 1 jajko (wystarczy nawet mniej, jeśli wam po czymś zostało)

Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy w prostokąty lub kwadraty w taki sposób aby prostokąt można było złożyć na pół i nadal będzie miał kształt prostokąta, a kwadrat po złożeniu zostanie trójkątem. Sklejane brzegi smarujemy od wewnątrz jajkiem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i jeszcze raz smarujemy jajkiem, tym razem całą wierzchnią powierzchnię ciasta. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 min w 190 stopniach do momentu ładnego zarumienienia ciasta. Po wystudzeniu ciasta nacinamy je nożem w miejscach wcześniejszego łączenia.

Krem:

  • 200 g serka mascarpone
  • 180 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1,5 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy do momentu powstania jednolitego, gęstego kremu. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka. Można również nakładać go po prostu łyżką

Dodatkowo:

  • około 200 g dowolnych owoców lub frużeliny. Część owoców rozgniotłam widelcem. Wymieszałam z pozostałymi.

Każde ciastko wypełniamy wewnątrz kremem. Na wierzch kremu wykładamy po czubatej łyżeczce owoców i ewentualnie przyozdabiamy np. płatkami migdałowymi. Deser podajemy natychmiast lub trzymamy w lodówce.

ciasto francuskie z kremem i owocami
Ciasto francuskie z kremem i owocami
ciastka z kremem
Ciastka z kremem
krem mascarpone z owocami
Krem mascarpone z owocami
prosty i szybki deser
Prosty i szybki deser z mascarpone
ciasto francuskie z kremem
Ciasto francuskie z kremem i owocami

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

czternaście − dwanaście =