Ciasto jabłkowe bez cukru i mąki to doskonałą alternatywa dla osób które z tych składników muszą zrezygnować. Ale również dla tych którzy po prostu nie lubią słodkich ciast. Orkisz, czyli w tym przypadku zamiennik mąki, możemy zastąpić również klasycznymi płatkami owsianymi. Jedyną słodycz nadają ciastu zawarte w nim jabłka. Ciasto ma konsystencję upieczonej owsianki. Nie jest słodkie ale za to pyszne i aromatyczne. Natomiast dla wszystkich którzy jednak potrzebują więcej słodkości polecam dodatki. Można podać ciasto z bitą śmietanką, z cukrem pudrem, z lukrem czy np. z lodami. Można też polać je delikatnie czekoladą. Myślę, że każda opcja będzie pyszna. Ciasto będzie doskonałe jako baza jak i solo
Ciasto jabłkowe bez cukru i mąki, przepis na tortownicę 19-20 cm:
- 240 g płatków orkiszowych lub owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon – do smaku ( u mnie dużo)
- 2 jabłka lub mus z 2 jabłek
- 3 jajka – białka i żółtka osobno
Wykonanie:
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka blendujemy na mus. Płatki orkiszowe mielimy na piasek. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno. Do miski wrzucamy żółtka i mus jabłkowy. Mieszamy widelcem. Dorzucamy zmielone płatki, proszek do pieczenia i cynamon. Mieszamy widelcem. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy ciasto szpatułką. Przelewamy do foremki i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Kroimy po ostudzenia.
Smacznego!!!
Justyna
Ps. Przepis pochodzi z profilu na Instagramie: @homemade_by_janka
9 komentarzy
Truskawkowa Fiesta
24 kwietnia 2023 at 17:06Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Zapraszam na moje social media:
http://www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
http://www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
http://www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Natalia
23 października 2023 at 22:14Czy zamiast zmielonych płatków owsianych można użyć mąkę owsiana ? Jeśli tak to ile mąki użyć?
Justyna
25 października 2023 at 09:01Witaj. Jak najbardziej możesz użyć mąki owsianej. Powiem szczerze, że nie sprawdziłam ile gram miały moje płatki po zmieleniu. Ale użyłabym na początek 200 g. Gdyby ciasto okazało się mocno lejące dodałabym jeszcze 20 g. Daj znać jak wyszło 🙂
Monika
29 września 2024 at 02:18240g
Zmielenie płatkow nie zmienia ich masy 😉
gaczynska_
6 czerwca 2023 at 18:40czy dla Vegan jaja w tym przepisie można zastąpić rozgniecionym bananem?
Justyna
7 czerwca 2023 at 09:41Nie próbowałam. Ale myślę że powinno się udać. Dodałam bym więcej płatków lub odrobinę mąki kokosowej, żeby ciasto nie było zbyt luźne
Aleksandra
12 października 2023 at 19:17Ciasto w ogóle nie przypomina tego ciasta ze zdjęcia wygląda jak podpieczona owsianka I jest trocinowate zupełnie bez smaku.
Justyna
13 października 2023 at 08:50Polecam pozmieniać proporcje składników. Często płatki owsiane inaczej chłoną wodę. Każdy z nas używa też innych jabłek które mają mniej lub więcej soku w sobie 🙂
Natalia
25 października 2023 at 10:51Czy zamiast zmielonych płatków owsianych można użyć mąkę owsiana ? Jeśli tak to ile mąki użyć?