Ciasto kruche z truskawkami kojarzy mi się z takim klasykiem wśród ciast, zwłaszcza gdy latem jest duża dostępność owoców. Połączenie bezowej pianki, owoców no i ciasta kruchego jest naprawdę pyszne. U mnie były to truskawki, może to też być miks z rabarbarem lub sam rabarbar. Moje owoce były bardzo soczyste. Mogłam dodać do nich więcej mąki ziemniaczanej ale tego nie zrobiłam. Pewnie dlatego z ciasta wyciekło mi dość sporo owocowego soku. Przez to ciasto nie wyglądało idealnie, ale za to smak rekompensuje wszystko. Bo jest bardzo, bardzo smaczne. Polecam serdecznie.
Ciasto kruche z truskawkami i bezową pianką, przepis na blaszkę 20×20 cm:
Ciasto kruche:
- 250 g mąki
- 160 g zimnego masła
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Mąkę łączymy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy zimne masło, pokrojone na kawałki. Całość zagniatamy, aż składniki się połączą. Dodajemy żółtka i zagniatamy po raz kolejny, aż powstanie gładkie ciasto. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wykładamy do foremki i ugniatamy palcami, rozprowadzając po dnie foremki. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Szykujemy owoce.
Owoce:
- ok. 600 g owoców ( u mnie truskawki i 2 jabłka)
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Owoce kroimy w drobne kawałki, posypujemy cukrem i mąką ziemniaczaną. Mieszamy i odstawiamy.
Pianka:
- 4 białka
- 6 łyżek drobnego cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy i do ubitych dodajemy łyżka po łyżce cukru cały czas ubijając. Aż cukier się rozpuści, a masa będzie bardzo gęsta i lśniąca.
Na jeszcze ciepły spód wykładamy owoce, następnie pianę z białek i resztę (czyli 1/3) ciasta. Ciasto można urywać palcami i wykładać na pianie lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Pieczemy 45 min w 180 stopniach. Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!!!
Justyna
Ps. Przepis na ciasto znalazłam na profilu @foodbygracja
2 komentarze
Asemi
25 czerwca 2022 at 21:25Taki nie za łatwy ten przepis…ale chyba warto!
I ten truskawki. Muszę go zrobić.
Justyna
26 czerwca 2022 at 08:45I tu Cię zaskoczę, przepis jest naprawdę prosty w wykonaniu 🙂