Już jakiś czas temu znalazłam ten przepis na blogu Make Cooking Easier , ale nigdy nie było okazji żeby go w końcu wykorzystać. Dobrą wymówką były truskawki, które okazały się doskonałym połączeniem z polewą z gorzkiej czekolady oraz słodkimi migdałami przełamanymi nutą cytryny. Do ciasta używamy bardzo niewiele mąki zastępując ją zmielonymi migdałami. A dodatek białej czekolady i soku z cytryny sprawia, że ciasto jest wilgotne ale jednocześnie puszyste. Gdy całość połączymy jeszcze z ciemną czekoladą i truskawkami…mmm było bardzo smaczne i bardzo szybko zniknęło 😀
Składniki na tortownicę 25cm:
– 150 g masła
– 6 jajek
– 300 g zmielonych migdałów (u mnie nie zblanszowaych)
– 250 g cukru
– 1,5 tabliczki czekolady (drobno pokrojonej lub startej na tarce na dużych oczkach)
– 90 g mąki tortowej
– skórka starta oraz sok z 3 cytryn
POLEWA:
– 150 g gorzkiej lub deserowej czekolady
– 100 ml śmietanki kremówki
– truskawki do ozdoby (ok 200g)
Masło i cukier ucieramy. Gdy masa będzie gładka dodajemy pojedynczo jajka cały czas mieszając (miksując). Następnie dodajemy migdały, mąkę i czekoladę za każdym razem mieszając (można mieszać łyżką gdyż masa będzie dość gęsta). Dodajemy sok i skórkę z cytryny, mieszając całość ostatni raz. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 min (patyczek nie będzie całkiem suchy, musimy obserwować czy ciasto za bardzo się nie rumieni). Studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy ciasto jest już chłodne, podgrzewamy śmietankę, ściągamy z palnika i wrzucamy do niej czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy i gdy lekko się ostudzi wylewamy na ciasto. Jeszcze na ciepłej masie układamy truskawki według upodobań.
Z całości otrzymamy 14 do 16 porcji. 1 kawałek = 490 lub 430 kcal ( w zależności od liczby porcji). Ciasto możemy również wykonać w wersji lżejszej (tak jak w oryginale) czyli zastępując polewę cukrem pudrem lub samymi owocami. Wówczas analogicznie 1 porcja wyniesie 410 lub 360 kcal.
Smacznego!!!
No Comments