Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA Z OWOCAMI

Ciasto migdałowo-cytrynowe z czekoladową polewą i truskawkami

Już jakiś czas temu znalazłam ten przepis na blogu Make Cooking Easier , ale nigdy nie było okazji żeby go w końcu wykorzystać. Dobrą wymówką były truskawki, które okazały się doskonałym połączeniem z polewą z gorzkiej czekolady oraz słodkimi migdałami przełamanymi nutą cytryny. Do ciasta używamy bardzo niewiele mąki zastępując ją zmielonymi migdałami. A dodatek białej czekolady i soku z cytryny sprawia, że ciasto jest wilgotne ale jednocześnie puszyste. Gdy całość połączymy jeszcze z ciemną czekoladą i truskawkami…mmm było bardzo smaczne i bardzo szybko zniknęło 😀

Składniki na tortownicę 25cm:

– 150 g masła

– 6 jajek

– 300 g zmielonych migdałów (u mnie nie zblanszowaych)

– 250 g cukru

– 1,5 tabliczki czekolady (drobno pokrojonej lub startej na tarce na dużych oczkach)

– 90 g mąki tortowej

– skórka starta oraz sok z 3 cytryn

POLEWA:

– 150 g gorzkiej lub deserowej czekolady

– 100 ml śmietanki kremówki

– truskawki do ozdoby (ok 200g)

Masło i cukier ucieramy. Gdy masa będzie gładka dodajemy pojedynczo jajka cały czas mieszając (miksując). Następnie dodajemy migdały, mąkę i czekoladę za każdym razem mieszając (można mieszać łyżką gdyż masa będzie dość gęsta). Dodajemy sok i skórkę z cytryny, mieszając całość ostatni raz. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 min (patyczek nie będzie całkiem suchy, musimy obserwować czy ciasto za bardzo się nie rumieni). Studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy ciasto jest już chłodne, podgrzewamy śmietankę, ściągamy z palnika i wrzucamy do niej czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy i gdy lekko się ostudzi wylewamy na ciasto. Jeszcze na ciepłej masie układamy truskawki według upodobań.

Z całości otrzymamy 14 do 16 porcji. 1 kawałek = 490 lub 430 kcal ( w zależności od liczby porcji). Ciasto możemy również wykonać w wersji lżejszej (tak jak w oryginale) czyli zastępując polewę cukrem pudrem lub samymi owocami. Wówczas analogicznie 1 porcja wyniesie 410 lub 360 kcal.

Smacznego!!!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

5 × 5 =