Brownie z masą kajmakową… ojojoj nawet nie wiem co tu napisać. To ciasto wyszło genialne. Proste, szybkie i genialne w smaku. Lubię słodkie i uwielbiam czekoladę. Trochę się obawiałam, że w połączeniu ze słodka masą kajmakową będzie po prostu za słodko. Ale jednak nie. Wyszło znakomicie. Wnętrze wyszło idealnie mokre i gliniaste, na wierzchu zrobiła się delikatna skorupka. Czyli tak jak powinno brownie wyglądać. Nie wiem jak mogę was jeszcze zachęcić. Spróbujcie a sami będziecie wiedzieć o co mi chodzi 🙂
Brownie z masą kajmakową, składniki na foremkę 20x20cm:
- 200 g czekolady min 70% kakao
- 2 jajka
- 150 g masła
- 140 g cukru
- 90 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 250 g masy kajmakowej lekko podgrzanej
Wykonanie:
Masę kajmakową wstawiamy dosłownie na parę sekund do mikrofali, żeby ją delikatnie ogrzać (łatwiej będzie ją wówczas nakładać). Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy tak długo, aż się rozpuści tworząc gładki sos. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (wystarczy około 1 minuty). Do masy jajecznej wlewamy czekoladę, krótko miksując. Dodajemy mąkę oraz szczyptę soli. Całość mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy kleksy masy krówkowej i końcówką noża lub wykałaczką delikatnie rozsmarowujemy po powierzchni ciasta. Pieczemy 35 min w 160 stopniach. Pamiętajcie przy tego typu cieście środek może się wam wydawać niedopieczony. Ciasto będzie tężało wraz z stygnięciem, Ciasta nie trzeba trzymać w lodówce.
Z foremki wykroiłam 16 porcji. Jedna to 260 kcal.
Smacznego!!!
Justyna
PS. Za przepis dziękuję chocololo.pl
2 komentarze
Chris.
3 lipca 2022 at 16:33Jako szybkie ciasto do kawy jak najbardziej ten przepis sprawdzony
Justyna
5 lipca 2022 at 12:54cieszę się że smakowało 🙂